Egymilliárd kalóz-CD kelt el tavaly

Több mint egymilliárd darab zenei kalóz-CD-t értékesítettek világszerte a tavalyi év során - olvasható egy friss iparági felmérésben.

A legnagyobb lemezkiadókat tömörítő Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) felmérése szerint 2002 során az illegálisan másolt audió kompaktlemezekből 14 százalékkal többet - 1,1 milliárd darabot - értékesítettek, mint egy évvel korábban. Az illegális CD-k eladásából becslések szerint mintegy 4,6 milliárd dollár bevételre tettek szert a kalózok - olvasható az IFPI beszámolójában, amelyben nem vizsgálták az internetes fájlcserélőkön keresztül okozott szerzői jogsértéseket.

A legális zenepiac 2002-ben 7 százalékos csökkenéssel 32 milliárd dollárosra zsugorodott, az eladott zenei albumok mennyisége pedig 3 millárd darab volt az IFPI adatai szerint. A szövetség szerint a zenekalózkodás szempontjából a 10 legproblémásabb országnak Kína, Brazília, Mexikó, Paraguay, Lengyelország, Oroszország, Spanyolország, Tajvan, Thaiföld és Ukrajna tekinthető. Kínában a teljes zenepiaci eladások 90 százalékát kalózmásolatok értékesítése teszi ki - közölte az IFPI.

KAPCSOLÓDÓ CIKK