Internet a cseh háztartások hatodában

Csehországban három év alatt nyolcszorosára nőtt a háztartások internetes ellátottsága - áll egyebek mellett a cseh informatikai minisztérium pénteken kiadott infokommunkációs jelentésében.

Csehországban jelenleg a háztartások 28 százaléka rendelkezik számítógéppel, ami 10 százalékkal több, mint 1999-ben, ugyanakkor a háztartások 16,4 százalékának rendszeres internet-hozzáférése is van, ami nyolcszorosa az 1999-es helyzetnek. Az elmúlt időszakban a háztartásokban csökkent a vezetékes telefonok száma: míg 1999-ben 72,5 készülék esett száz háztartásra, addig az idén már csak 66,8 darab. Ez elsősorban a mobiltelefonok rendkívül gyors elterjedésével függ össze. Jelenleg már a családok mintegy 70 százaléka rendelkezik maroktelefonnal, míg 1999-ben mindössze tíz százalékuknak volt ilyen készüléke. Szakértői vélemények szerint a cseh mobilpiacot gyakorlatilag telítettnek lehet tekinteni.
   
Egyre elterjedtebb a kábeltelevízió, különösen a nagyvárosokban. A kimutatás szerint a lakások 25 százalékában van manapság kábeltelevízió, ami négy százalékkal több, mint 1999-ben. A kábeltelevíziós társaságok egyre bővítik szolgáltatásaikat, s jelenleg majdnem mindegyikük internet-hozzáférést is biztosít hálózatán keresztül azon ügyfeleinek, akik ezt igénylik.