Csehországban gyorsul az ADSL

2003.08.05. 9:48
A Cesky Telecom (CT) cseh távközlési szolgáltató fejlesztései után szeptembertől a jelenlegi háromszorosára emelkedik az ADSL-internetelérés sebessége. Ezzel párhuzamosan adatforgalmi korlát lesz érvényes az ADSL-kapcsolatokra.

A szükséges infrastruktúra fejlesztésével az ADSL alapváltozatának másodpercenként 192 kilobites sávszélessége letöltési - a felhasználó felé irányuló - 512-re emelkedik, az ellenkező irányú (feltöltési) pedig 64-ről 128 kbit/s-ra - adta hírül hétfőn az Interfax hírügynökség. A jelentésből kiderül, hogy egy másik elérhető csomag sebessége 320/128 kbit/s-ról 1024/512-re változik. Ugyancsak szeptembertől adatforgalmi korlát lesz érvényes a CT ADSL-termékeire. Az alapváltozat előfizetői 10, míg a gyorsabb csomag igénybevevői 20 gigabájtot forgalmazhatnak egy hónapban az előfizetési díjért, ezen túl mindkét konstrukcióban plusz adatmennyiség megvásárolható.

Az ADSL az Asymmetric Digital Subcriber Line, avagy az aszimmetrikus digitális előfizetői vonal rövidítése. Az eléréstípus a sávszélességet aszimmetrikusan megosztja: túlnyomó részét a hálózattól a felhasználó felé irányuló adatfolyam részére tartja fenn (letöltés), míg kisebb részét a fordított irányú kapcsolatra használ (feltöltés).

Gabriel Berdar, a CT vezérigazgatója reményei szerint a korlátlan internetelérést nyújtó ADSL sebességének növelése és a technikai háttér stabilizálása az internetezés iránti érdeklődés növekedését vonja maga után Csehországban.

A cseh távközlési felügyeleti szerv korábbi megállapítása szerint egyébként a CT és versenytársai az uniós átlagnál magasabb előfizetési díjakat számítanak fel a különböző ADSL díjcsomagokért, ezért ezek csökkentését, vagy a sávszélesség növelését szorgalmazta - írja az Interfax.