A skót kormány - kísérleti jelleggel - mobiltelefonokra küldött videoüzenetek formájában kívánja értesíteni a lakosságot a legfrissebb hírekről.

Idén szeptembertől kezdve Skócia állampolgárai igényelhetik, hogy kormányuk mobil multimédiás hírüzeneteket küldjön mobiltelefonjukra. A kabinet a tervek szerint a szeptemberben kezdődő tesztüzem során 2-3 hónapon keresztül - a jelentkezők készülékeinek típusától függően - képet, letölthető videót küldene, vagy streamet sugározna a szolgáltatás igénybe vevői számára - tudósított az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

Az üzeneteket egy "kiber-bemondó" olvassa majd fel. A kormányzati hírportált szerkesztő William Paul elmondása szerint legkevesebb 250 felhasználó bevonásával lehetne sikeresen tesztelni a technológiát. A jelentkezők naponta egy, de minimum heti 2-3 üzenetet kapnak majd. A szolgáltatás működésének minél pontosabb értékelése érdekében az állampolgárokat telefonon is megkérdezik majd a tapasztalataikról.

Amennyiben sikerrel zárul a tesztidőszak, a kormány a jövő évtől minden bizonnyal szélesebb körben is elérhetővé teszi a szolgáltatást. Az üzenetek "előállításához" szükséges technológiát a kabinet már megvásárolta; a kiküldés költségeit pedig az e-kormányzatért felelős szerven, a 21st Century Unit-on keresztül fogja fedezni.

Infinit