Újfajta memóriakártyát mutatott be a Sony

A Sony pénteken bemutatta Memory Stick nevű memóriakártya-formátumának új változatát. A Pro Duo nevű változat akár fél gigabájt adat tárolására is képes.

Míg a Sony korábbi Memory Stick Duo kártyái legfeljebb 128 megabájt adat tárolására voltak képesek, a pénteken bemutatott Memory Stick Pro Duo kártyákra akár 512 megabájt adat is menthető. Az újfajta memóriakártyáról optimális esetben a korábbinál gyorsabban, elméletileg akár másodpercenkénti 20 megabájtos sebességgel is lehet majd olvasni az adatokat.

Az eredeti, 1998-ban bemutatott Memory Stick kártya nagyjából akkora méretekkel bír, mint egy csomag rágógumi, s jelenleg akár 1 gigabájt tárkapacitású változatban is elérhető. A Sony később jelentette be a jóval kisebb méretű, ám kisebb tárkapacitású Memory Stick Duo kártyaformátumot. A flashmemóriákat gyártó SanDisk és Lexar Media cégek pénteken bejelentették, hogy szeptembertől kezdik majd meg a Memory Stick Pro Duo kártyák értékesítését. Egy 256 megabájt kapacitású Pro Duo várhatóan 130 dollárba, egy 512 megabájtos kártya pedig 300 dollár körüli összegbe fog majd kerülni - közölte a Sony.