Új profi és alapszintű digikamera a Sonytól

A Sony bemutatta a sikeres F717 utódját, az F828 jelű digitális fényképezőgépet, melyben már az új, négy színszűrővel ellátott CCD rögzíti a képeket. A csúcsmodell mellett egy új kompakt piacra dobását is bejelentette a japán vállalat.

Az F828 az első nem professzionális tükörreflexes kamera, melyben nyolcmillió képpontos szenzor van, így akár 3360x2460 pixel felbontású képek rögzítésére is alkalmas. A Sony saját fejlesztésű CCD-je négy színszűrővel készül, így várhatóan javul a képek színhűsége az eddigi modellekhez képest.

A képeket JPEG (Exif 2.2), TIFF és RAW formátumban is képes tárolni a kamera, mely CompactFlash és MemoryStick foglalattal is rendelkezik. A gépbe az eddigieknél is jobb Carl Zeiss T* objektív került, melynek átfogása 28-200 mm (kisfilmes rendszerre átszámítva), induló fényereje F2,0-F2,8, ráadásul a zoom és az élesség kézzel is állítható. Természetesen ezekhez a fizikai adottságokhoz méltó vezérlés is került, így többféle autófókusz mód; kiértékelő, középre súlyozott és szpot fénymérés, manuális és automata felvételi módok, infravörös felvételek, stb. A leghosszabb záridő 30, a legrövidebb 1/2000 másodperc. A komponáláshoz a 0,44 collos 235000 pixel felbontású TFT LCD elektronikus kereső és az 1,8 collos TFT LCD kijelző is használható. Az áramellátást lítium-ion akkumulátor biztosítja, melyet a szükséges töltővel együtt a kamerához mellékelnek.

A szintén most bemutatott divatos ultrakompakt, a DSC-U50 2 megapixeles CCD-t kapott, elforgatható objektívje fix 33 mm-es gyújtótávú (kisfilmes rendszerre átszámítva), melyhez F2,8 fényerő tartozik. A több színben készülő gép maximum 1632x1224 pixel felbontású képek készítésére képes, melyeket elsőként az új MemoryStick Duón tárol. Az apró vázon nincs kereső, így csak az 1 collos LCD kijelzőn komponálhatóak a képek. A kamera AAA típusú elemmel vagy akkumulátorral működik.

A novemberben boltokba kerülő DSC-F828 várható ára 1200 dollár lesz, az F717 ára ezzel együtt 800 dollárra csökken majd. Az októbertől kapható DSC-U50 már 250 dollárért megvásárolható lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK