Pakisztánban lépett akcióba a BSA

A karacsi rendőrség az illegális szoftverfelhasználás és - kereskedelem megfékezéséért folytatott akciója keretében négy illegális szoftverkereskedőt letartóztatott és közel 5000 darab illegális CD-t foglalt le.

A négy rendőrségi rajtaütést a Business Software Alliance (BSA) feljelentése alapján hajtották végre. - A letartóztatottak ellen szellemi tulajdonjog megsértése vádjával eljárás indult - mondta Al Redha, a BSA közel-keleti szervezetének egyik elnöke. Továbbá hozzátette, hogy a rendőrség kilenc vadonatúj számítógépet is lefoglalt, miután kiderült, hogy azokra több népszerű szoftvert - többek között a Microsoft Windows, a Microsoft Office, a Norton AntiVirus, a Photoshop és az AutoCAD programokat - illegálisan telepítettek fel. Al Redha elmondta, hogy szerinte a szellemi tulajdon nem élvez olyan széleskörű védelmet, mint a fizikai tulajdon. Emlékeztetett rá, hogy szerzői jog megsértése esetén akár 200 ezer rúpia (800 ezer forint) pénzbírság és három év szabadságvesztés is kiszabható Pakisztánban - áll a BSA közleményében.

Al Redha szerint az ilyen illegális tevekénység a szoftvergyártókon kívül a helyi disztribútoroknak és kiskereskedőknek is bevételkiesést okoz. A szoftverekre vonatkozó szerzői jogok erősebb védelmével javítható lenne az ország gazdasága: új munkahelyeket és üzleti lehetőségeket lehetne teremteni, amely több millió rúpia forgalmat és adóbevételt eredményezne, miközben a kreativitást is ösztönözné - jegyezte meg.

Az illegális szoftverek visszaszorulásának gazdasági előnyeiről a BSA felkérésére az IDC (International Data Corporation) által, a világ 57 országában készített felmérésből kiderül, hogy nemcsak a szoftvergyártó iparág, hanem a világ nemzetgazdaságai számára is jelentős előnyökkel járna az illegális szoftverfelhasználás csökkenése. Ha az illegális szoftverek aránya az elkövetkezendő 6 évben 10%-kal csökkene (40%-ról 30%-ra), akkor a világgazdaság 15%-kal gyorsabban, azaz 49%-kal növekedhetne, világszerte több mint 1,5 millió új állás jöhetne létre, 64 milliárd dolláros többletadóbevétel keletkezne, 400 milliárd dollárral tovább növekedne a világgazdaság mérete.

KAPCSOLÓDÓ CIKK