Még automatábbá válna a Windows frissítése

A Microsoft a jövőben tovább automatizálná a Windows operációs rendszerek biztonsági frissítéseinek alkalmazását. A bejelentésre a vállalat elleni támadásra programozott vírus múlt heti felbukkanása után került sor.

A Windows operációs rendszer jövőbeli verzióiban gyári, alap beállításként szerepelne a különböző szoftverjavítások, patchek letöltése és alkalmazása - adta hírül a ZDNet magazin brit kiadása. A Microsoft szóvivője szerint jelenleg is folyik a frissítési koncepció újragondolása, így lehetséges, hogy a Windows következő verziója már ennek megfelelően kerül piacra. A jelenlegi Windowsokban az automatikus update szolgáltatása opcionálisan jelen van, ám nem alapbeállítás.

A bejelentésre egy héttel az MSBlast (LovSan) féregvírus felbukkanása után került sor. A kártevő a Windowsok egy ismert biztonsági hiányosságának kihasználásával fertőzte a számítógépeket, emellett a Microsoftot bíráló üzeneteket tartalmazott.

Szakértők egyetértenek, hogy a szoftverfrissítések nagyobb automatizációja csökkenthetné a napjainkban egyre gyakoribbá váló világméretű vírusfertőzések mértékét. A Gartner amerikai piackutató cég szerint ez sokat lendíthetne a csak felhasználói szintű ismeretekkel rendelkező otthoni netezők gépeinek biztonságán és még Bruce Schneier, az amerikai Counterpane Internet Security nem túlzottan Microsoft-barátként ismert alapítója is üdvözölte az ötletet.

A Windows következő, jelenleg Longhorn munkanéven ismert kiadása eltérő értesülések szerint 2004 végén, vagy 2005 első felében jelenik meg.

KAPCSOLÓDÓ CIKK