Új Duron processzorok az AMD-től

Az Advanced Micro Devices (AMD) újjáélesztette Duron nevű alsókategóriás processzorcsaládját. Az amerikai lapkagyártó fejlődő országoknak szállít az új olcsó chipekből.

Az AMD képviselői hétfőn hivatalosan is megerősítették azokat a híreket, melyek szerint a vállalat újjáélesztette a korábban már sutba dobott Duron processzorcsaládját. Az 1,4 GHz, 1,6 GHz és 1,8 GHz-es órajelen működő új Duron lapkákat a vállalat többek között Kínában és Latin-Amerikában – értékesíti, és a chipek csak korlátozott mennyiségben érhetők el.  Az új Duronok egyik érdekessége, hogy elődeiknél egy kicsivel gyorsabb rendszerbusszal rendelkeznek, s nem 180, hanem 130 nanométeres gyártási eljárással állítják elő őket.

A vállalat vezetése még tavaly áprilisban jelentette be, hogy 2002 végéig kivonja a piacról Duron processzorait. A gyártó legutóbb 2002 januárjában hozott ki új változatot az asztali PC-kbe szánt alsókategóriás processzorból, amely 1,3 GHz-en működött. Korábbi hírekkel ellentétben a vállalat várhatóan 2004-ben is folytatja a 2001 óta gyártott, a Duronnál drágább Athlon XP processzorainak gyártását - a jelenleginél fejlettebb, 90 nanométeres gyártási technológiával.

KAPCSOLÓDÓ CIKK