Sulinet Expressz: számítógép tartósbérlettel

Költségkímélő megoldásként tartósbérlet formájában is számítógéphez juthatnak a Sulinet Expressz program kedvezményezettjei. Néhány hasznos tanács, melyek segítenek tájékozódni az adókedvezmény felhasznása során.

A Sulinet Expressz tartósbérleti konstrukciójával a 60 ezer forintos jóváírás akár három adóévben is igénybe vehető, így a program keretei között a számítógép-konfiguráció, digitális fényképezőgép, nyomtató stb. árából a vásárlónak visszautalt összeg optimális esetben elérheti a 180 ezer forintot.

Míg vásárlásnál az ár egy összegbeli kifizetésével a bérlő egy darab számlát kap, amit egy adóévben tud felhasználni, maximum 60 ezer forint visszaigénylésére, tartósbérlet esetén három egymást követő évben kap számlát, melyet így három adóévben készített bevalláshoz tud csatolni.

A bérleti időszak beszállítóként váltakozhat (az Albacompnál például hat, a Hewlett-Packard-nál és a CHS-nél nyolc év).


Tartósbérlet személyi hitellel

A tartósbérletes konstrukció jelenleg a Kereskedelmi és Hitelbankkal szerződött beszállítók termékeinél érvényes. A bank tájékoztatója szerint a részletfizetéses tartósbérleti konstrukció menete a következőképpen alakul:

1. Ön kiválasztja a terméket a bankkal szerződött, Sulinet Expressz tanúsítvánnyal rendelkező kereskedőnél.

2. A Sulinet Expressz-kereskedővel együtt aláírja a termékadatlapot és átveszi a kölcsön igénybevételéhez szükséges nyomtatványokat.

3. Ezt követően személyi kölcsön igénylését benyújtja a kereskedő által megadott K&H bankfiókban. A bank szerint a hitelbírálat öt munkanapot vesz igénybe, az eredményről a bankfiók telefonon értesíti. A bank a kölcsönkérelem benyújtásakor vizsgálja az adókedvezményre való jogosultságot, ezért érdemes az igényjogosultságra vonatkozó dokumentumokat is magunknál tartani. A kölcsön teljes hiteldíj-mutatója (THM) 26,08 százalék.

4. A bankfiókban megköti a személyikölcsön szerződését. A hitelszerződés feltétele a K&H lakossági bankszámla megléte, így ha még nem rendelkezik ilyennel, ekkor bankszámla-szerződést is köt a bankkal.

5. Ön ezután juthat a kiválasztott termékhez a kereskedőnél.  Az átvételhez szükséges a bank által aláírt kölcsön-, illetőleg letéti szerződés bemutatása.

6. Az adókedvezményre jogosító számlát Ön postai úton kapja meg minden év január 31-ig.

A K&H tájékoztatója alapján a következő dokumentumok szükségesek a kölcsön igényléséhez:

- Adókedvezményre való jogosultságot igazoló dokumentum (munkáltató vagy oktatási intézmény által kiállított igazolás)
- Jövedelemigazolás
- Kitöltött kölcsönigénylési nyomtatvány
- Érvényes személyi igazolvány
- Adókártya
- Legutóbbi vezetékes telefonszámla és a befizetést igazoló bizonylat, vagy legutóbbi mobiltelefon-számla és a befizetést igazoló számla, valamint a mobiltelefon-előfizetési szerződés
- Egy legutóbbi közüzemi számla és a befizetést igazoló bizonylat
- Előző kéthavi bankszámlakivonat (amennyiben rendelkezik bankszámlával bármelyik pénzintézetnél)


A részletfizetéses tartósbérleti konstrukciónál - 180 ezer forint vagy annál magasabb értékű bérlet esetén - a 60 ezer forint három egymást követő évben igényelhető vissza, a három darab, évente kiállított számla segítségével.

Egy feltételezett 180 000 forint értékű, önerő nélküli megoldás 36 hónapos részletfizetés esetén következőképpen alakul:

- a havi törlesztőrészlet összege 7005 forint
- a kamatokkal együtt a kölcsön teljes összege 252 180 forint
- ebből a Sulinet Expressz segítségével 3 x 60 000 forint visszaigényelhető
- az adókedvezménnyel csökkentett ár így 72 180 forint lesz

A törlesztőrészlet a hitel összege, az önerő és a futamidő függvényében változik. Letéti megoldás

Mely üzletekben?
A Kereskedelmi és Hitelbank finanszírozási megoldásai a Sulinet Expressz 7 beszállítójának partnereinél vehetők igénybe. A beszállítók: HP, CHS, Albacomp, Qwerty, Fujitsu Siemens, Humansoft, Fefo.


A beszállítókkal kapcsolatban álló üzletekről a Sulinet Expressz honlapján tájékozódhat.Sulinet Expressz
Önálló megoldásként letéti konstrukció is igénybe vehető a banknál. A pénzintézet ezt azoknak ajánlja, akik a bérletre szánt teljes összeggel rendelkeznek a szerződéskötés időpontjában. Az összeg egyszeri befizetésénél az adókedvezmény egy évben él, a letéti megoldással azonban - a részletfizetéses bérlethez hasonlóan - ez kiterjeszthető akár három évre is.

A tartósbérlet ebben az esetben is a termék kiválasztásával és a szükséges termék-adatlap kitöltésével kezdődik a kereskedőnél,  az igénybe vevő az összeget ezután K&H letéti számlán helyezi el és megköti a bérleti szerződést. Ezt követően a bank a szerződésnek megfelelően átutalja az éves bérleti díjakat és évente állít ki számlát. A letéti megoldás nem jár kamattal, viszont a pénzintézet 120 ezer forint bérleti összeg esetén 6000, ezen összeg felett 12 ezer forint adminisztrációs költséget számít fel.


A Sulinet Expressz programban elérhető megoldásokról, valamint az esetleges egyedi feltételekről minden esetben érdemes az üzleteknél, beszállítóknál, illetve a részt vevő pénzintézeteknél tájékozódni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK