Kilétünkről árulkodik az egér útja

Akár az aláírás, egyedi mintát mutat az is, ahogyan a számítógépes egeret használjuk, mozgatjuk. Ujjlenyomatunkhoz hasonlóan a minta árulkodik személyazonosságunkról - állítja egy brit kutató.

A módszer középponti eleme egy szoftver, mely az egérmozgásban mintákat keres, ezeket elemzi, majd az eredményt összeveti az adatbázisában tárolt "lenyomatokkal". - A megoldás az ujj- vagy retinalenyomathoz hasonlóan lehetővé teszi az emberek egyedi azonosítását - magyarázza Peter McOwan, a University of London kutatója. A kísérletek résztvevői a szoftvert "egérmintákkal" tanították be: az eredmény szerint egy alanytól 20 mintára volt szükség ahhoz, hogy felismerje a résztvevő  egérmozgásának sajátosságait és az azonosítás nagy biztonsággal működni tudjon. McOwan a BBC-nek elmondta: a megoldás szempontjából lényegtelen, hogy a valós aláírás vagy bármely - a résztvevő által később is reprodukálható - bizonyos szintű bonyolultsággal bíró alakzat, minta kerül e a rendszerbe.

Az eddigi tesztek tanúsága szerint a megoldás 99 százalékos bizonyossággal képes azonosítani a felhasználókat. A kísérlet vezetője szerint az "egeres" felismerési rendszer a jövőben beépülhet a különböző biometrikus azonosító eljárások közé. McOwan különösen az internetes beléptetési, azonosítási megoldásoknál szánna fontos szerepet a megoldásnak, hiszen bevezetése nem igényel extra hardverelemeket, kizárólag a mintákat tároló adatbázis felépítését és az "aláírásokat" felismerő szoftvert.