Szeptember 1-jétől újabb települések lakói igényelhetik lakóhelyükön a szélessávú ADSL internet-hozzáférés kiépítését. Kellő számú igény esetén így egy-egy kistelepülésen legkésőbb öt hónapon belül elérhető lehet az ADSL.

A Matáv kistelepülési ADSL-programjának lényege, hogy meghatározott településeken a fogyasztói igények szerint történik az ADSL-szolgáltatáshoz szükséges műszaki fejlesztések ütemezése. Amennyiben tehát egy-egy településen az igénylők száma elér egy meghatározott küszöbszintet, a Matáv felgyorsítja az adott területen az ADSL-szolgáltatás elérhetővé tételét.  A küszöbértékek településenként változnak, általában 10-50 között. A program a Matáv szolgáltatási területe alá eső térségeken érvényes.

A települések listája szeptember 1-től 76 településsel bővült, ezzel jelenleg 118 térség lakói jelenthetik be igényüket az ADSL-re. Egy adott területről beérkező elegendő igény regisztrálása, illetve ezek megerősítése után a Matáv 120 napos határidővel vállalja az érintett telefonhálózat ADSL-képessé tételét. Az előfizetői vonal létrehozása ezen felül 30 napot vehet igénybe, így egy-egy kistelepülés lakói igénylésük megerősítése után legkésőbb öt hónappal ADSL-kapcsolathoz juthatnak.

Az igények a csatlakozott internetszolgáltatókhoz (Axelero, Matáv (ADSL Komplex), VIVAnet, Drávanet, Elender, EnterNet, Euroweb, GTS DataNet, TVNET) juttathatók el, feldolgozásukat a Matáv végzi. Az idén júniusban indult programról a távközlési társaság ADSL minihonlapján kívül az internetszolgáltatóknál is tájékozódhatnak az érdeklődők. A regisztrációhoz a szolgáltatók megrendelőlapját kell kitölteni.

(A Matáv Rt. az [origo]-t kiadó Axelero Internet Rt. tulajdonosa.)