A szeptember 11-i amerikai terrorcselekmények második évfordulójával egy időben két olyan vírus is felütötte fejét, amely valamilyen módon a tragikus eseményekkel hozható összefüggésbe.

Az amerikai terrorcselekmények második évfordulójára építő két új számítógépes férget az elmúlt héten bocsátották útjukra készítőik. A Neroma és a Vote.K vírusok a szakemberek szerint nem jelentenek nagy biztonsági kockázatot, az emberek érzéseire építő szöveges tartalmaik révén könnyen tőrbe csalhatják a felhasználókat.

Mint ismeretes, a számítógépes károkozók készítői gyakran használják fel az emberek manipulálhatóságát vírusaik hatékonyabb terjesztéséhez és célba juttatásához. Egy évvel korábban, szintén szeptember 11. tájékán megjelent W32.Chet e-mailvírus egy olyan hamis üzenetben terjedt, amely a hozzá csatolt állományban információkat ígért a gyanútlan felhasználóknak.

A Neroma féreg szöveg "It's Near 911!." témájú e-mailben terjed, s egy 911.jpg nevű képfájlnak álcázott csatolt állományt tartalmaz, melynek megnyitásakor egyes fájlokat töröl a PC-ről, illetve az Outlook Express levelezőkliensben található címekre továbbítja magát. Ezzel szemben a Vote.K, amely egy korábban megjelent, szintén a szeptember 11-i eseményekhez kapcsolódó féregvírus új változata, „A háború megkezdődött” üzenetet hordozza az e-mail tárgyában, s szövegtörzse a tragikus eseményekre való emlékezést tartalmaz. A vírusirtó szoftvereket fejlesztő brit Sophos cég közlése szerint az elmúlt napokban újra elkezdett terjedni a világhálón az a 2 éves hoax - kacsa, rémhír - e-mail, amely bizonyos rendszerfájlok törlésére buzdítja - hamisan - a felhasználókat.