Ingyenes nettelefon a Kazaa alapítóitól

2003.09.16. 14:52

A Kazaa néven ismert fájlcserélő hálózat két alapítója peer to peer technológiát használó, ingyenes internettelefon-szolgáltatást indított Skype néven.

Janus Friis és Niklas Zennstrom nagyjából egy hete bocsátotta útjára a Skype nevű szolgáltatást, amely lehetővé teszi, hogy internetkapcsolattal rendelkező felhasználók a világhálón keresztül ingyen folytassanak telefonbeszélgetéseket egymással, egy szintén ingyen letölthető speciális kliensszoftver segítségével. Bár a piacon már számos olyan alkalmazás elérhető, amely hasonló szolgáltatást biztosít, a két fejlesztő közlése szerint a Skype az első olyan nettelefon-alkalmazás, amely a fájlcserélő hálózatok esetében megismert peer to peer technológiát használja, így biztosítva az adatok folyamatos áramlását a világhálón.

A Skype jelenleg tesztelési fázisban van, s ennek lezárultáig teljesen ingyenesen lehet használni. A későbbiekben prémium szolgáltatásokat kínáló - például hagyományos telefonok hívását is lehetővé tevő - fizetős változat is megjelenik majd a szoftverből, de  a tervek szerint mindig elérhető lesz egy ingyenes változat is.  A fejlesztők közlése szerint körülbelül félévi programozói munka fekszik a szoftverben, míg a Kazaa-t korábban négy hónap alatt sikerült életre kelteni. Alapítói szerint az alkalmazás minden olyan problémát nélkülöz, amellyel a hagyományos VoIP (voice over internet protocol, internetes hangtovábbítás) szolgáltatások rendelkeznek, azoktól eltérően a Skype kiváló hangminőséget biztosít, nem kell használata előtt hosszasan konfigurálni, továbbá üzemeltetéséhez nem szükséges költséges központi infrastruktúrát kiépíteni. Az alapítók reményei szerint a Skype legalább olyan erőteljes hatással bír majd a telekommunikációs iparágra, mint ahogy fájlcserélő szoftverük, a Kazaa bírt a zene- és filmiparra.

A leginkább egy azonnali üzenetküldő alkalmazásra hasonlító Skype szoftver béta változatát a megjelenést követő első héten több mint 60 ezren töltötték le. Használatához hangkártyával, mikrofonnal és fejhallgatóval/hangfalakkal felszerelt PC-re és minimum egy modemes internetelérésre van szükség. Regisztrációt követően a felhasználó megkeresheti ismerőseit a szoftver telefonkönyvében, elmentheti azokat saját címlistájába, s az internetes telefonhívásokon kívül szöveges üzenetekben is cseveghet azokkal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK