Robin Hood: Defender of the Crown

A klasszikus retro korszak egyik kiemelkedő, mindenki által kedvelt alkotása volt a Defender of the Crown, mely a Commodore 64 után hamarosan a PC-nken is feltűnik.

Képek


Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Hogy tényleg azt a játékot, illetve persze kellően modernizált változatát kapjuk, mely annyi kellemes órát szerzett a C 64 felhasználóknak, arról az gondoskodhat, hogy a PC-s változat ugyanannak a Cinemawarenek a műhelyében készül, mely az eredeti programot, valamint olyan híres játékokat, mint a Lords of the Rising Sun, vagy az It Came from the Desertet is megalkotta.

A főszereplő természetesen a világ leghíresebb tolvaja, Robin Hood, aki most is a nottinghami sheriffel néz farkasszemet. Akárcsak a regényben, most sem kell azonban csak magára hagyatkoznia, mivel Tuck barát, Skarlát Will, és természetesen Little John is az oldalán harcol.

A játékmódok közül, melyeket a sheriff elleni harcban alkalmaznunk kell, az első az íjászat. Ennek során Robin egy fa tetején rejtezik, ahonnan nyilakat lődözve próbálja meg az úton arrafelé tartó ellenség életét megkeseríteni. Ekkor Robin mozogni ugyan nem tud, de a jobb oldali egérgomb megnyomásával megpróbálhat fedezékbe húzódni az ágak közt. A célzáshoz a bal gomb nyomva tartása mellett kell a célkeresztet pozícionálnunk, majd a gombot elengedve nyilunkat is útjára engedjük.

Minden sikeresen lenyilazott katonáért öt arany üti a markunkat, ha pedig egy karaván teljes védelmét megsemmisítettük, száz tallér lesz a jutalmunk. A karavánokat azonban lovas íjászok őrzik, akik igencsak intenzíven viszonozzák a tüzet. Hogyha Robint háromszor is eltalálták, akkor kénytelen visszavonulót fújnia, maga mögött hagyva az addig megszerzett zsákmányt is.

Little John a harcmezőkön kap szerepet, ahol parasztokból, kardforgatókból, valamint íjászokból álló seregét kommandírozza. A harctéren, mely egyébként harmincnyolc, nagyobb angol terület egyikét jelképezi, John, valamint az ellenséges tábornokok is rendelkeznek egy főhadiszállással, mely elfoglalása komoly előnyt jelent. Az íjjal való lövöldözés, valamint a csaták mellett Robinnak és társainak időnként kardforgatási tudományukat is villogtatni kell, és nem maradtak ki az eredeti programból jól megismert várostromok sem.

A Defender of the Crown felújított változatában modern, háromdimenziós grafikával találkozhatunk, de inkább kiemelésre érdemes a hanganyag. Egyfelől találkozhatunk azoknak az akkordoknak a feltupírozott változatával, melyek az 1987-es programban is felhangzottak, valamint a számos dialógusban a fejlesztők által felkért színészek eredeti ízes angolsággal ejtik a szavakat.

Sok játék készült a hőskorban, mely érdemes az újbóli feldolgozásra, és akadnak ezek közt olyan próbálkozások, melyek egész jóra sikerülnek. Remélhetőleg a Defender of the Crown is ezek közé fog tartozni, és nemcsak azokat fogja a monitor elé ültetni, akik csak egy kis nosztalgiára vágynak.

Rendszerkövetelmény:

Processzor P3 600
RAM 128 Mbyte RAM
HDD 350 MB
DirectX verzió Directx 8.1