Nem kifizetődő elavult PC-vel dolgozni

A Gartner amerikai piackutató cég új felméréséből kiderül, hogy a régebbi típusú asztali személyi számítógépek hosszú távú fenntartása nem kifizetődő a vállalkozások számára.

Általában a vállalatok három évre tervezik egy-egy számítógép-konfiguráció használatát, de a költségmegfontolások arra kényszerítik őket, hogy rendszerüket végül ennél hónapokkal, sőt évekkel tovább fenntartsák. A Gartner szerint egy gép négy évnél további működtetése során már az olyan típusú közvetlen költségek mellett, mint a hardverre, szoftverre és az információs rendszer működésére fordított összegek, egyre nagyobb súllyal esnek latba olyan közvetett költségek, amelyeket a végfelhasználók elmaradó teljesítménye és a növekvő állásidő eredményez - tudósít az Információs Társadalom és Trendkutató Központ Infinit hírlevele.

- Az élettartamot illető döntések meghozatalához ezért a vállalkozásoknak teljes mértékben fel kell mérniük a termelékenységi, a kihasználhatósági és a cserélési költségeket, valamint azt, hogy ki viselje őket - jelentette ki Michael Silver, a Gartner kutatásvezetője.

A cég elemzői egyébként azt javasolják, hogy a legfontosabb tevékenységeket végző alkalmazottak személyi számítógépét ideális esetben három, de legalább négyévente cseréljék. Ötéves élettartam csak akkor megengedhető, ha korlátozott mértékben terhelik meg a gépet, és a felhasználás mértéke ezen időszak során nem változik.

ITTK Infinit