Számítógépvírus bénította meg kedden az Egyesült Államok CLASS nevű vízumkérelem-felülvizsgálati rendszerét.

Az AP hírügynökség jelentése szerint a CLASS elektronikus rendszer, amely a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI),  a külügyminisztérium, valamint a bevándorlási, a kábítószer-ellenes és a titkosszolgálati hatóságok 12,8 millió bejegyzését tartalmazza, több órára használhatatlanná vált szerte a világon az amerikai nagykövetségek és konzulátusok számára.

A biztonsági másolat betöltéséig nem lehetett Egyesült Államokba szóló beutazási engedélyeket kiállítani - mondta a szöuli amerikai nagykövetség szóvivője. A CLASS egyebek közt tartalmazza legalább 78 ezer olyan személy nevét is, akiket terrorista cselekményekkel gyanúsítanak. Ezeket automatikusan összehasonlítják a vízumot kérelmező adataival.

A 2001. szeptember 11-i Amerika-ellenes támadások után a washingtoni külügyminisztérium megkétszerezte a tárolt gyanús nevek számát. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy milyen vírus támadta meg a CLASS-t. Belső tájékoztatás szerint a Welchia és Nachi néven ismert féregvírust fedezték fel az egyik számítógépen. Az interneten keresztül terjedő Welchia vírus a nyáron több százezer számítógépet fertőzött meg.