Teenage Mutant Ninja Turtles

Sokak kedvenc akcióhősei közé tartoznak a harcművészetekben jártas, magyarul egyszerűen csak Tininindzsának keresztelt teknősök, akikkel nemsokára egy számítógépes játék keretein belül találkozhatunk ismét.

Bizony, amikor még újnak számítottak az idegen nyelvű kábeltévés csatornák hazánkban, sokan ücsörögtek a képernyő előtt, arra várva, hogy a különleges képességekkel megáldott teknőcök ismét feltűnjenek, és alaposan móresra tanítsák a rosszfiúkat. Azóta készült mozifilm is a rajzfilmsorozatból, és most több próbálkozás után egy újabb számítógépes játékban hadakozhatunk a teknősök bőrébe, illetve páncéljába bújva.

Mivel a program elsősorban konzolos játéknak indult, bizonyára senkit sem lep meg, hogy igencsak egyszerű, ízig-vérig akciójátékkal van dolgunk, ahol a négy teknő feladata a csatornák és utcák megtisztítása a gaz Shredder bandájának tagjaitól. A teknőcök és a fő gonoszok szerepeltetése mellett a fejlesztők arra is ügyeltek, hogy a rajzfilm legtöbb karakterével legalább egyszer szembetalálkozzunk a játékban is.

A lényeg tehát a harc. Minden teknősnek kétfajta támadása van, egy könnyű, és egy nehéz. A könnyű támadás kevésbé okoz nagy rombolást, mint társa, viszont gyakrabban hajthatjuk végre. A nehéz támadások evvel szemben ugyan alaposan lecsökkentik az ellenfél életerejét, viszont némileg kiszolgáltatottá is teszik teknőcünket.

A pályákon találhatunk mindenfajta power-upokat is, melyek fegyverek, védekező eszközök, illetve egyéb tárgyak formájában jelennek meg. A fegyverek között akadnak távolsági eszközök, mint például shurikenek is, míg az egyéb eszközöknek köszönhetően vagy különleges támadáskombinációkat hajthatunk végre, vagy életerőnket szerezhetjük vissza a harcok után. Stílszerű, hogy utóbbi a teknősök kedvenceként, vagyis egy nagy, zaftos pizzaként jelenik meg.

Az ellenfeleinket vezérlő mesterséges intelligencia nincs a helyzet magaslatán, de ezt aligha várta el bárki is a játéktól. Kétségtelen, hogy ellenségeink nem fognak ellenünk Delta Force kaliberű taktikát alkalmazni, de ezt ellensúlyozzák nagy számukkal, és időnként idegesítően hosszú életerő-sávjaikkal.

A grafika területén a program igazán elfogadhatót nyújt, sőt, ami a karakterek, és főleg a teknősök megrajzolását, illetve mozgásuk animálását illeti, igazán kitűnő munkát végeztek a programozók. A hanghatásokkal sincs semmi gond, a teknősök pedig azon színészek hangján szólalnak meg, akik a TV-s sorozatban is hangjukat kölcsönözték a nindzsáknak.

Nem vitás, hogy PC-n nem lesz az év játéka a Teenage Mutant Ninja Turtles, de a Konaminak nem is célja a Doom III-mal versenyezni. A játék ennek ellenére színvonalas a maga kategóriájában, és mindenképpen érdemes kipróbálniuk azoknak a játékosoknak, akik annak idején érdeklődve várták Donatellóék újabb és újabb kalandjait.