A hazai internetezők körében vándorló, a mobiltelefonokat működésképtelenné tevő vírusok terjedéséről szóló e-mail üzenet a gyártók közlése szerint teljességgel alaptalan állításokat tartalmaz.

A múlt hét végén egy magyar nyelven íródott, a mobiltelefontulajdonosokat célzó rémhírt tartalmazó üzenetet tartalmazó elektronikus levél kezdett el terjedni a hazai internetezők körében. Az e-mail ismeretlen szerzője a levélben arról hívja fel a figyelmet, hogy ha egy készülékeiken beérkező hívás esetén az ACE-? felirat jelenik meg, szakítsák meg a hívást, mivel ha fogadják azt, egy olyan vírus kerül a telefonra, amely működésképtelenné teszi azt, továbbá minden adatot töröl a SIM-kártyáról. Az üzenet írója a levélben arra is hivatkozik, hogy az állítólagos mobilvírus létezését a Motorola és a Nokia cég is jelezte, s a CNN hírtelevízió weboldalán is találhatók róla információk, emellett arra kéri a címzettet, hogy továbbítsa az e-mailt barátainak.

A levél egy tipikus példája a világhálón terjedő ún. hoax üzenetnek. A hoaxok olyan hamis információkat tartalmazó, hitelesnek tűnő elektronikus levelek, amelyek az emberek hiszékenységére építve arra veszik rá a felhasználókat, hogy azok saját maguk továbbítsák őket ismerőseiknek. Az átveréseket, rémhíreket  tartalmazó üzenetek továbbítása feleslegesen foglalja le a levelezőrendszerek erőforrásait. A múlt hét végén megjelent hoaxszal kapcsolatban a Motorola hazai képviseleténél érdeklődésünkre elmondták, hogy a levél tartalma egy technológiai kacsa, amelyet valószínűleg valaki abból a célból terjeszt a világhálón, hogy felhívja magára a figyelmet. A hamis üzenetben megemlített másik cég, a Nokia weboldalán elérhető sajtóközlemény-archívumban sem lehet fellelni semmilyen információt egy esetleges mobiltelefonos vírussal kapcsolatban.