Teszt: plasztikmobil a Nokiától

Kipróbáltuk a Nokia új, 3100 jelű alsókategóriás mobilját. A gumibillentyűkkel szerelt, műanyag borítású készülék színes kijelzőt kapott, és képes mobilinternetezni, valamint MMS-ezni.

Forrás: [origo]A hazai boltokban egy-két hete kezdték árusítani a Nokia legújabb alsó árkategóriás mobiltelefonját, amely a korábbi, a fiataloknak szánt 3000-es sorozat tagja, és a 3100 típusszámot viseli. Cikkünkben áttekintjük, hogy a finn gyártó milyen újításokra volt képes a javarészt alapfunkciókat kínáló mobiljánál.

A gyártó egyik legutóbbi alsókategóriás készülékéhez, a 3510i-hez hasonlóan a 3100 is színes kijelzővel rendelkezik, továbbá támogatja a multimédiás üzenetküldést is. A vaskos méretű elődtől eltérően a 3100-t könnyedén zsebrevághatja a tulajdonos, s vékony lítium-ion akkumulátorának köszönhetően tömege csupán 86 gramm. Bár a 3000-es széria korábbi tagjaihoz hasonlóan az új modell cserélhető borításában is a műanyag dominál, a készülék meglepően masszív és strapabíró, s egyáltalán nem recseg-ropog, noha az akkumulátort védő hátlap elsőre nem tűnik túl időtállónak.

Kinézetét tekintve elsősorban a hölgyek szívéhez áll közelebb a Nokia 3100, bár a készülék teljesen uniszex, így egy marconább férfi kezében sem mutat idegenül. A telefon gombjai gumiból készültek, s kissé közel esnek egymáshoz - különösképp a számbillentyűk - de ez csak a használat első napjaiban szokatlan. Pozitívum, hogy az ezek alatt lévő LED-ek nagy erővel  világítják át a gombokat, így sötétben is könnyű az SMS-ek bevitele. Mindezek mellett a telefon előlapja fluoreszkáló borítással van ellátva, amely éjjel sejtelmes derengést kölcsönöz a készüléknek.


Alapfunkciók deluxe kivitelben

A telefon a számos korábbi Nokia modellben is alkalmazott, 4096 színárnyalat megjelenítésére alkalmas, 128x128 pixel felbontású LCD-vel van felszerelve. A színes képernyő alkalmazása révén a Series 40 szoftvert futtató telefon menüjét  is grafikus elemek díszítik, továbbá háttérképet és képernyőkímélőt is aktiválhat a tulajdonos, azonban nem érdemes arra számítani, hogy a beérkező fotókat tökéletesen megjelenítené.

A telefon támogatja multimédiás üzenetküldést (MMS), s a fogadás mellett képet és hangot tartalmazó üzeneteket egyaránt elküldhet róla a tulajdonos (az üzenet mérete azonban nem haladhatja meg a 45 kilobájtot).

Forrás: [origo]Sokat utazó mobilosok számára lehet hasznos, hogy a 3100 háromsávos készülék, így 900, 1800 és a többek között Észak-Amerikában használt 1900 MHz-es GSM/GPRS mobilhálózatokon egyaránt működőképes. Az alapfunkciók tekintetében jól teljesít az új alsókategóriás Nokia: telefonkönyvében több száz számot eltárolhatunk, s ezek mindegyikéhez egy sor egyéb adatot - e-mail cím, webcím, postacím és jegyzet - lehet elmenteni. Szöveges üzenetekből akár 150 darabot is elmenthet a felhasználó, s a szövegbeírást prediktív szövegbevitel is könnyíti. További lehetőség, hogy a csillag billentyű lenyomásával különböző karakteres smileykat is be lehet illeszteni a szövegbe egyetlen gombnyomással.

Előző
  • 1
  • 2
Következő