Októberben érkezik a 64 bites SuSE Linux

A német SuSE október közepén fogja piacra dobni saját Linux disztribúciójának 9.0-s verzióját. Az operációs rendszer egyik változata teljeskörűen támogatni fogja a nemrég bejelentett 64 bites AMD Athlon 64 processzort is.

A SuSE Linux 9.0 két verzióban is hozzáférhető lesz: egyik változatát hagyományos, 32 bites processzorral felszerelt számítógépekhez, a másik pedig a nemrég bejelentett 64 bites AMD Athlon processzorral szerelt PC-khez szánja a cég. A legújabb SuSE disztribúció egyik újdonsága, hogy továbbfejlesztették benne az NT-alapú Windows-rendszereken használatos NTFS fájlrendszer támogatását.

A 9.0-s SuSE Linuxszal a korábbinál egyszerűbbé válik a hálózati és internetkapcsolatok beállítása, s a rendszer részét képező K3b nevű CD-író programmal már DVD lemezeket is égethetnek az arra alkalmas hardverrel rendelkező felhasználók. Az új verzióba a KDE grafikus felület 3.1.4-es verzióját integrálják, amely tartalmaz egy Kopete nevű azonnali üzenetküldő kliensprogramot, amely az ismertebb üzenetküldő szolgáltatásokkal - AOL, MSN, IRC, ICQ, Yahoo - képes együttműködni. Emellett az új SuSE Linuxban a nyílt forráskódú OpenOffice.org irodai alkalmazáscsomag is helyet kap. A 9.0-s verzió október közepétől lesz elérhető, 32 bites változatai 50-90 euróba, a 64 bites Athlonhoz szánt változat pedig 120 euróba fog kerülni.

KAPCSOLÓDÓ CIKK