3G-teszthívást hajtott végre a Pannon

A Pannon GSM csütörtökön  Magyarországon elsőként hajtott végre nyilvános teszthívást egy harmadik generációs (3G - UMTS) mobilhálózaton keresztül, amely egy szélessávú neteléréssel azonos adatátviteli sebességet biztosít.

Az UTMS és 3G néven emlegetett mobilhálózatok a jelenleg elterjedt technológiáknál nagyságrendekkel gyorsabb, akár másodpercenkénti 2-10 megabit körüli adatátviteli sebességet tesznek lehetővé. Segítségükkel újfajta szolgáltatásokat - többek között videotelefonálást, illetve internetről sugárzott hang- és mozgóképanyagok megtekintését - érhetnek majd el a felhasználók.

A Pannon GSM csütörtöki bemutatóján működés közben mutattak be egy harmadik generációs mobil adatátviteli rendszert. Az első nyilvános magyar UMTS-adathívás során  370 kilobit/sec-os átlagos letöltésisebességet sikerült elérni, ilyen tempóval egy 4 megabájt körüli méretű fájlt 2-3 perc alatt le lehetett letölteni az internetről. Ezt követően pedig egy online zene- majd egy videostreamet játszottak le egy harmadik generációs mobiltelefonon keresztül. A szolgáltatás teszteléséhez használt WCDMA szabványt használó kísérleti mobilhálózatot a Nokia építette ki a szolgáltató számára.

A rendezvényen a cég képviselői elmondták, bár technikailag készen állnak a 3G-szolgáltatások bevezetésére, felméréseik, valamint a nemzetközi tapasztalatok szerint a piac még nem érett meg ezekre, a szolgáltatások nem rendelkeznek életképes üzleti modellel. Jóval valószínűbb ezért, hogy az UMTS előtt az ugyan lassabb - nagyjából egy ISDN-kapcsolattal azonos - adatátviteli sebességet kínáló, ám a 3G-nél jóval olcsóbban kiépíthető és üzemeltethető EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) technológiát vezetik majd be mobilhálózatukon. A vállalat idén májusban hajtotta végre első EDGE-teszthívását, mely várhatóan a közeli jövőben kezdheti majd meg működését.

KAPCSOLÓDÓ CIKK