A legendás fájlcserélő hálózat 2 éves teszthalálát követően legális, fizetős szolgáltatásként éled újjá: október 9-én a Napster tesztje, a hónap végén pedig végleges üzeme indulhat meg.

A Napster a legelső internetes zenefájl-cserélő szolgáltatás volt, melyet még 1999-ben álmodott meg egy 19 éves amerikai egyetemista, Shawn Fanning. Az ingyenes MP3-ak lelőhelye hatalmas népszerűségre tett szert, ám 2001-ben működése beszüntetésére kényszerült, miután szerzői jogsértés miatt a hanglemezipar több pert is indított ellene. A Napster 2002 nyarán csődeljárást kért maga ellen, ezt követően hitelezői árverést írtak ki értékesítésére, amelyen végül körülbelül 11 millió dollárért keltek el a cég vagyontárgyai.

A Napstert végül a CD-író és multimédiás szoftvereiről ismert Roxio vásárolta meg tavaly 5 millió dollárért. A társaság már a vásárláskor bejelentette, hogy a fájlcserélő márkanevére alapozva online zeneboltot fog indítani.A Napster 2.0 szolgáltatás tesztüzeme október 9-én veszi kezdetét, végleges változata pedig várhatóan október 29-étől lesz elérhető. A megújult zeneletöltő központ katalógusa induláskor 500 ezer zeneszámot tartalmaz majd, melyeket havidíj ellenében, avagy számonként 99 centért, illetve albumonként 9,95 dollár ellenében tölthetnek le az érdeklődők. A letöltött fájlokat CD-re és hordozható lejátszókra is átmásolhatják majd az ügyfelek, ezenkívül az új Napsteren online rádió is üzemel majd.