Nincs döntés a hazai 3G telefónia startjáról

Legkorábban 2005-ben indulhat el Magyarországon a harmadik generációs (3G) mobilszolgáltatás - közölte a szaktárca helyettes államtitkára, aki cáfolta, hogy a kormány csillagászati összegű koncessziót kérne a 3G-szolgáltatótól.

Nincsen még döntés a harmadik generációs (3G) mobil szolgáltatás magyarországi beindításának körülményeiről mondta Pataki Dániel az Infomatikai és Hírközlési Minisztérium hírközlési helyettes államtitkára az Econewsnak. Pataki ezen kijelentésével párhuzamosan cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint a kormányzat egy-egy licencért 25 milliárdos koncessziós díjat akarna beszedni.
   
A 2004-es költségvetés az "Állami kincstári vagyonnal kapcsolatos befizetések" között az UMTS koncesszió értékesítéséből 15,8 milliárd forintos bevételi tervet határoz meg. Pataki elmondta: az előkészítés egyelőre ott tart, hogy heteken belül megjelenik az a közbeszerzési pályázat, amely a harmadik generációs szolgáltatás beindításához keres tanácsadót. A tanácsadó feladata lesz válaszolni olyan kérdésekre, mint hogy mikor kerüljön sor a kiírásra, ár-, vagy szépségverseny legyen, hány szolgáltató legyen, illetve milyen lefedettséget írjon elő a pályázat.
   
A tanácsadónak 2004 február végére kell letennie javaslatait és ezt követően legkorábban március, áprilisban születhet kormányzati döntés, mondta a helyettes államtitkár. Amennyiben ez még tavasszal megszületik, mondta, akkor év végére akár oda is lehet ítélni a szolgáltatási jogosultságokat. A 3G-s szolgáltatáshoz kellő frekvencia tartomány 2005 január elsejére szabadul fel, így elvben ekkor indulhat a szolgáltatás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK