Fokozott biztonságot ígér a Microsoft

A Microsoft megduplázza erőfeszítéseit a megbízhatóbb szoftverkörnyezetek létrehozásáért - közölte a vállalat vezérigazgatója. A bejelentés a nyári hatalmas vírushullámot követi.

- Termékeinket új biztonsági technológiák hozzáadásával, a felhasználók hatékonyabb tájékoztatásával és a szoftverfrissítésekhoz és javításokhoz történő hatékonyabb hozzáféréssel tesszük megbízhatóbbá, ellenállóbbá a fenyegetések ellen - közölte Steve Ballmer, a cég vezérigazgatója csütörtökön egy konferencián. Az energikus szerepléseiről ismert vezető közlése a nyár végi vírusrohamokra adott válasznak tekinthető: augusztusban és szeptemberben több, a Microsoft termékeiben található biztonsági résekre építő számítógépes kártevő is rendkívüli mértékben tudott terjedni az interneten. Szintén a vállalat operációs rendszereinek biztonságához kapcsolódik az az október elején benyújtott amerikai bírósági kereset, miszerint a Microsoft operációs rendszerei folyamatos veszélyt jelentenek a számítógépekre, hálózatokra, mivel jórészt védtelenek a különböző vírusok ellen.

A Microsoft új biztonsági kezdeményezésének egyik középponti eleme a szoftverjavítások kiadásának rendszerezése, hatékonyabbá tétele. A patchek ezentúl havi menetrend szerint jönnek ki, ez alól kivételek az "akut" esetek orvoslásához szükséges javítások, melyek mindig a lehető legrövidebb időn belül hozzáférhetőek. Emellett a vállalat fejlesztői 2004 májusáig mintegy 30 százalékkal csökkentik a kiadott javítófájlok méretét.

KAPCSOLÓDÓ CIKK