Xboxokból építettek számítógép-klasztert

A londoni Linux Expón Xboxokból álló számítógép-klasztert mutattak be: a Microsoft-konzolból a fejlesztők szerint költséghatékony módon építhetők fürtözött rendszerek.

Fotó: --A Londonban megrendezett Linux Expo kiállításon egy Microsoft Xbox konzolokból épített számítógépklasztert mutattak be. A játékgépekből álló számítógépes rendszert egy dyne:bolic nevű Linux-disztribúciót kiadójának standján állították ki.

Az Xboxokból álló klaszteren a nyílt forrású Linux operációs rendszer fut, bár a kiépítéshez egy rendszermag-bővítést is telepíteni kellett. A játékgépek helyi hálózaton keresztül kommunikálnak egymással, s fejlesztőjének közlése szerint akár többezer gépből álló nagy teljesítményű számítógépes rendszert is ki lehet építeni belőle.

Bár maga az Xbox konzol számítógépként történő használatra csekély mennyiségű memóriája révén önmagában nem ideális, azonban kedvező ára révén viszonylag olcsón ki lehet belőle építeni egy komputer-klasztert. Bár a Microsoft konzolgépén hivatalosan nem futtatható a nyílt operációs rendszer, egy szoftverhiba kiaknázásával vagy a belső védelmet kiiktató ún. kalózchipek használatával nemhivatalos alkalmazások is a játékgépre tölthetők.

Május végén az Illinois-i Egyetem és az amerikai szuperszámítógép-központ együttműködése során hetven, a piacon hozzáférhető PS2 konzolból hoztak létre egy rendszert, mely számítási kapacitása alapján a szuperszámítógép kategóriájába sorolható. A  másodpercenként 6,5 milliárd művelet elvégzésére képes endszer kiépítése a konzolokon kívül csak a szükséges rackeket és az összekötő hálózati elemeket igényelte, így a kutatók szerint mindössze 50 ezer dollárt igényelt a beruházás.

KAPCSOLÓDÓ CIKK