A hírközlési törvényről a szakminiszter

Az elektronikus hírközlésről szóló törvénytervezet célja, hogy tiszta piaci viszonyokat teremtsen, s állandósítsa azt a nagyarányú növekedést, amelyet az internethasználat területén az elmúlt egy évben elértünk - mondta az informatikai miniszter.

- Az elektronikus hírközlési törvény tervezete az első átfogó válasz az információs társadalom kihívásaira - fogalmazott keddi országgyűlési expozéjában Kovács Kálmán informatikai miniszter. Hangsúlyozta: az előterjesztésnek az is célja, hogy a fogyasztó szemszögéből nézve javulást hozzon a szolgáltatásokban a számhordozhatóság, a szabad szolgáltatóválasztás, a szociális alapú előfizetői támogatás, a fokozatosan csökkenő internetköltségek és a fogyasztók érdekeit védő Hírközlési Fogyasztói Jogok Képviselője intézményének bevezetésével.
   
Kovács Kálmán a törvény szükségességét indokolva kiemelte, hogy sikeres nemzetstratégia nem képzelhető el az információs technológiák széles körű elterjedése nélkül. - A hírközlési ágazat szabályozásának lényege a valódi verseny, amelynek középpontjában a fogyasztó áll - húzta alá a miniszter. Mint mondta, a törvényjavaslat valódi versenyfeltételeket teremt, áttekinthető viszonyok alakulnak ki az elektronikus hírközlés és az internet piacán, valódi választási lehetősége lesz a fogyasztónak a szolgáltatók és szolgáltatások között. Hozzátette: a javaslat a fogyasztók hatékonyabb védelmét szolgálja a szolgáltatókkal szemben, illetve az internet-hozzáférés gyors bővülésének lehetőségeit teremti meg. Kovács Kálmán hangoztatta: az előterjesztés új szabályokat határoz meg a szolgáltatók együttműködésében. Ezek közé sorolta többek között a földrajzi és a mobil számok hordozhatóságát, ami 2004. január 1-jétől, illetve május 1-jétől valósul meg. Az internet elterjedésének szabályozásáról szólva kitért arra, hogy a törvényjavaslat kiemelten foglalkozik az internethez való hozzáférés mindenki számára való biztosításával.
   
- Az új szabályozás egy komoly szakmai háttérrel rendelkező, döntéseit hatékonyan kikényszeríteni képes, rugalmas struktúrában működő, a Gazdasági Versenyhivatallal, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséggel és a piaci szereplőkkel együttműködő hatóságot hoz létre - mondta a miniszter. Hangsúlyozta, a törvényjavaslat legfontosabb sajátossága, hogy a verseny kialakulásának haszonélvezőjévé a fogyasztót teszi. Kovács Kálmán kiemelte, a törvényjavaslat az új közösségi joganyaggal termeti meg a harmonizációt, így az európai uniós csatlakozás feltétele is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK