Parlamenti vita a hírközlési törvényről

A pártok képviselői támogatták az elektronikus hírközlésről szóló törvényjavaslatot kedden az Országgyűlésben, az ellenzék azonban módosító indítványokat fog benyújtani.

A szocialista Molnár Gyula elmondta: az új törvény megalkotását az indokolja, hogy az elmúlt két évben jelentős változások következtek be a piaci viszonyokban, nem alakult ki verseny, a szolgáltatók között jelentős az árprés, a mobiltelefonok száma nőtt, a vezetékes telefonoké pedig csökkent. Hozzátette: 2003 júliusában hatályba léptek azok az uniós irányelvek, amelyek széles körben szabályozzák a hírközlést, így az indítványnak jogharmonizációs célja is van. - Az MSZP számára az a legfontosabb, hogyan látszik a törvényben a fogyasztó - mondta. Szavai szerint a javaslat a piaci verseny megnyitásával csökkenteni fogja az árakat, elérhetővé válnak a szolgáltatások, ezáltal a fogyasztók kerülnek előnyös helyzetbe. A képviselő üdvözölte, hogy a törvény létrehozza a Nemzeti Hírközlési Hatóságot (NHH), amely erősebb jogosítványokat kap majd, mint elődje, a Hírközlési Felügyelet.


Rogán: Sérül a felügyelet függetlensége
   
Rogán Antal (Fidesz) szerint egyetlen fontos kérdés van a javaslattal kapcsolatban: meg tud-e felelni annak a követelménynek, hogy a verseny élénkítésével olcsóbbak legyenek a szolgáltatások. A képviselő kritikaként fogalmazta meg, hogy a törvény nem különíti el világosan, hol a határ az általános és a hatósági szabályozási jogkörök között. Közölte: a miniszter korábban erős piaci verseny megteremtése mellett foglalt állást, amelyet a német tulajdonban lévő Matáv-csoport monopolpozíciója miatt aszimmetrikus szabályozási elemekkel valósítottak volna meg, a javaslatból azonban ezek az elemek hiányoznak. Kritikaként fogalmazta meg a képviselő, hogy a javaslat túlszabályozza a vezetékes piacot, míg a mobil piacot alig; a Nemzeti Hírközlési Tanács létrehozásának módja pedig a függetlenséget sérti.


Mécs: Fontos a szociális szemlélet
   
Mécs Imre (SZDSZ) közölte: az elmúlt években nőtt Magyarország lemaradása az internethasználat tekintetében, a jelenlegi javaslat azonban lehetőséget nyújt arra, hogy a szabályozás átláthatóságának megteremtésével és a szolgáltatás árának csökkentésével nőjön az internet-penetráció. A képviselő szerint a javaslat rendelkezései erősítik a fogyasztóvédelmet, valamint az NHH-nak biztosított erősebb jogosítványokkal, nagyobb bírság és jelentősebb szankció elrendelésével, a fogyasztók érdekeit szolgálják. Hozzátette: a törvényjavaslat támogatást nyújtana a szociálisan rászorulóknak, amelyet a költségvetés a frekvenciahasználati díjból fedez. - A mai technológia talaján meg lehet azt követelni, hogy Magyarország egész terültén egységes és olcsó tarifák legyenek, lehetőleg átalánydíjas alapon - mondta.
   
Pettkó András (MDF) szerint a jelenlegi javaslat nem tudja orvosolni az internet betegségeit: a drága online szolgáltatásokat, a gépek magas, a szoftverek folyamatosan növekvő árát. Szavai szerint érdemes lenne megfontolni, hogy a törvényjavaslat nem pótcselekvése-e a kormány kudarcba fulladt programjai, a Sulinet, a Közháló miatt. Hozzátette: az MDF azt veszi figyelembe, mi a jó az állampolgár számára, és az nem jó, hogy a jogszabály úgy rendelkezik, hogy az NHH Tanácsának tagjait a miniszter nevezi ki; valamint az sem jó, hogy a törvény nem biztosít a civil szervezeteknek ellenőrzési jogot. A képviselő közölte: az a cél, hogy a szabályozás szektorsemleges legyen, és a fogyasztók érdekeinek megfelelően teremtsen versenyt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK