Új szereplő az optikai meghajtók piacán

A Toshiba és a Samsung szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy optikai meghajtó üzletágaikat egy közös vállalkozásba integrálják. A két vállalat nemsokára véglegesíteni fogja a megállapodás részleteit a közös vállalkozás kialakításához.

Az új közös vállalkozás egyesíteni fogja a termelési és üzleti tervezést, a termékfejlesztést, gyártást és eladást az optikai meghajtók - így a CD-ROM és DVD-ROM meghajtók területén. Az új vállalatot 51%-ban a Toshiba és 49%-ban a Samsung fogja birtokolni, és előbbi fogja irányítani. Az egyesített vállalkozás központja Japánban lesz, míg a Koreában alapítandó 100%-os tulajdonú leányvállalat a helyi tevékenységet felügyeli - áll a Samsung közleményében.

Az egyesített tevékenység a közös vállalkozást világszerte az optikai meghajtók piacának vezetői közé emeli. A 200 milliárd yent meghaladó 2002. évi értékesítéssel az együttműködés várhatóan tovább erősíti pozícióját a globális piacon. A Samsung tájékoztatása szerint az optikai meghajtó üzletág a gyorsabb, keskenyebb, és fő termékként az írható DVD-re történő gyors áttérésre irányuló változó felhasználói igényeket tartja szem előtt.