Növekedett a PC-eladások száma

2003 harmadik negyedévében a vártnál nagyobb mértékben emelkedett a személyi számítógépek eladása - derül ki a legfrissebb felmérésekből.

A Gartner és az IDC piackutató cégek egyaránt szerdán hozták nyilvánosságra a PC-piac alakulását bemutató legfrissebb elemzéseiket. Az előbbi cég becslései szerint az idei év harmadik negyedéve során 14,1 százalékkal több személyi számítógépet értékesítettek világszerte, mint a tavalyi év azonos időszakában, míg az IDC adatai szerint a növekedés mértéke 15,7 százalék.

Az IDC felmérése szerint a harmadik negyedévben világszerte összesen 38,4 millió darab Intel vagy AMD processzorral szerelt asztali- és hordozható számítógépet, valamint hálózati kiszolgálót értékesítettek, míg a Gartner elemzése 42,5 milliós darabszámot említ, igaz ez magában foglalja a nem-márkás számítógépeket is. Ezen időszak alatt PC-piac két óriáscége, a Dell és a HP párharca tovább éleződött: bár a HP 0,2 százalékkal nagyobb részesedéssel rendelkezik a piac 15,1 százalékát lefedő riválisánál, a két társaság eladásai közötti különbség a Gartner szerint 60 ezer darabra, az IDC szerint pedig 127 ezer darabra csökkent. A harmadik legnagyobb PC-gyártó az IBM, míg a negyedik és ötödik helyre a Fujitsu Siemens és a Toshiba került.

A harmadik negyedév során világszerte tovább emelkedtek a noteszgépek eladásai, amelyek az IDC várakozásai szerint 2003 utolsó három hónapjában tovább gyarapodnak majd.