Az Alone in the Dark indította útjára az úgynevezett túlélős horror műfaját, melynek azóta inkább a konzolokon hódítottak képviselői. Szerencsére a Silent Hill sorozat a PC-s játékosokat is megörvendezteti novemberben megjelenő harmadik részével.


Talán nem is hinnénk, de már több mint egy évtizede, még 1992-ben látott napvilágot az Alone in the Dark első része, mely játék megalapozta a survival-horrornak elkeresztelt műfajt. A kategórián belül azóta talán a mozivászonra felkerült Resident Evil futotta be a legnagyobb karriert, de nem marad le sokkal mögötte a Konami Silent Hillje sem, mely elérkezett harmadik epizódjához, mellyel a PC tulajdonosok is találkozhatnak.

A harmadik rész főszereplője Heather Morris, egy első ránézésre teljesen normálisnak tűnő fiatal, és természetesen csinos lány, akinek a nyomában azonban folyton ott lohol egy nyomozó, akinek szent meggyőződése, hogy Heather születésével kapcsolatban nincs minden rendben.

Ebben lehet is valami, mivel nemsokára az akciók középpontjában találjuk magunkat, amelyek végén persze fény derül mindenre, a derék nyomozó gyanúját is beleértve. Mivel horrorjátékról van szó, a rejtélyek megoldásához vezető út tele van veszélyekkel, melyek hol csak a hátszőrünket állítják a magasba, mint például a szemétdombból kitúrt véres gyermekjátékok, máskor viszont komoly gondot okoznak, mint az időről időre feltűnő szörnyetegek.

E rémek között akadnak a szinte már a hétköznapinak tekinthető zombik, élőholtak, és egyéb, nagyjából emberszerű képződmények, de akadnak igen bizarr szörnyek is. Ilyen például az a kutya, mellyel már a fentebb említett szeméttelepen is találkozhatunk a játék elején, s mely John Caprenter The Thing című filmjében látott módon szakítja szét saját fejét, hogy ránk támadjon.

Mivel egy konzolos átiratról van szó, a fejlesztőknek nagyon kell ügyelniük, nehogy abba a hibába essenek, hogy játékuk a hatalmas gépigényen és bugtengeren kívül nem tér el semmiben a konzolváltozattól. A Konami azonban azt ígéri, hogy szó sem lesz semmi ilyesmiről, és a játék ki fogja használni a PC lehetőségeit. Mivel a játék PlayStation 2-re már korábban megjelent, lesz összehasonlítási alap.

A grafika területén a két leglényegesebb tényező egy horrorjáték esetében a karakterek megjelenítése, valamint a környezet baljós hangulatának visszaadása. Ami az előző tényezőt illet, japán játékról lévén szó aligha kell attól tartanunk, hogy hősnőnk arca nem fogja hűen tükrözni érzelmeit. A baljós hangulat visszaadása elsősorban a fény-árnyék hatásokon múlik, melyek a PS 2-es verzióban igencsak jól sikerültek, és reméljük, a PC-s átiratban sem rontják el a fiúk.

Igaz ugyan, hogy a konzolokon népszerűek elsősorban a túlélős horror programok, hisz Milla Jovovich is a PS 2-n hódító Resident Evilből lépett a Nagy Vászonra, de azért ne feledjük el, hogy az Alone in the Dark bizony PC-s program volt, úgyhogy igazán méltatlan dolog kihagyni minket, PC-seket a virtuális borzongásból.

Rendszerkövetelmény: még nem ismert.