A finn mobilgyártó új stratégiát vezet be: a jövő évre jelentősen kibővíti majd kamerás telefonjainak arányát termékkínálatában.

A vállalat elnök-vezérigazgatója, Jorma Ollila csütörtökön piacelemzőknek elmondta, a Nokia  mobiltelefon-kínálatának csaknem összes szegmensében elérhető lesz egy-egy beépített digitális fényképezővel felszerelt modell 2004 második felétől. A cég jelenleg 12-féle kamerás mobiltelefont értékesít.

Az integrált digikamerával felszerelt mobiltelefonok elsőként Japánban voltak kaphatók körülbelül 3 évvel ezelőtt, manapság azonban már világszerte nagy népszerűségnek örvendenek, elemzők várakozásai szerint a gyártók már többet adnak el belőlük, mint a hagyományos digitális fényképezőkből. A finn gyártó reményei szerint 2003-ban - mobiltelefonjaiba építve - a Nokia értékesíti majd a legtöbb digitális fényképezőgépet világszerte, s a jövőben is nagy hangsúlyt helyeznek majd ezekre a termékekre - nyilatkozta Ollila.

A szöveg mellett rövid videoklip, hang vagy állókép továbbítását is lehetővé tevő multimédiás üzenetküldés (MMS) szolgáltatás jelenleg főként Európában népszerű, s előrejelzések szerint 2005-re már milliárd dolláros bevételeket generál majd a szolgáltatólnak világszerte.