Az Apple csütörtökön kiadta internetes zeneboltjának eléréséhez szükséges iTunes kliensprogram windowsos változatát. Bár a potenciális vásárlók köre ezzel jelentősen bővül, egyelőre csak az amerikai felhasználók vehetik igénybe a szolgáltatást.

Az iTunes Music Store nevű online zeneboltját a társaság áprilisban indította be. Az internetes üzletet mind ez idáig csak a Macintosh számítógépekhez elérhető iTunes kliensszoftverrel lehetett elérni, azonban az Apple október 16-án honlapjáról letölthetővé tette az alkalmazás Microsoft Windows operációs rendszerekhez kifejlesztett változatát.

A Windows iTunes nevű szoftver Windows 2000 és XP operációs rendszerek alá érhető el, s kinézete nagyban hasonlít az eredeti Macintosh-verzióéhoz. Segítségével a felhasználók lejátszhatják az Apple zeneboltjában alkalmazott AAC-formátumú, másolásvédelemmel ellátott zenefájlokat, emellett a  hagyományos MP3-zenéket is támogatja. Az alkalmazás beharangozó rendezvényen Steve Jobs, az Apple elnöke hangsúlyozta, az iTunes windowsos változata nem egy gyengébb tudású verziója Mac-es elődjének, hanem azzal egyenértékű alkalmazás, sőt talán az egyik legjobb Windows-szoftver amely eddig készült.

Az iTunes windowsos változatának megjelenése azért bír nagy jelentőséggel, mert segítségével jelentősen kibővülhet az Apple - egyébként nagy népszerűségnek örvendő - zeneboltjának forgalma. A zenevásárlást egyelőre csak az észak-amerikai lakosok számára biztosító szolgáltatást eddig csak a Macintosh számítógéppel rendelkező internetezők vehették igénybe, akik a teljes PC-s felhasználói tábor mindössze 5 százalékát teszik ki. A 200 ezer darabos katalógussal rendelkező internetes zeneboltból szeptember elejéig több mint tízmillió zeneszámot töltöttek le, amelyeket 99 centes darabáron kínál a társaság.

Az Apple az iTunes windowsos változata mellett néhány kiegészítőt is bejelentett iPod nevű saját merevlemezzel rendelkező, hordozható zenelejátszó eszközéhez. Ezek egyike egy memóriakártya-olvasó, amely lehetővé teszi digitális fényképek átmásolását és tárolását az iPod-on, a másik pedig egy, az eszközhöz kapcsolható mikrofon.