EDGE: gyors adatátvitel indult a Pannonnál

A Pannon GSM hétfőn beindította mobilhálózatán az ISDN-kapcsolatokkal azonos letöltési sebességet biztosító EDGE  adatátvitelt. A szolgáltatás egyelőre Budapest egyes pontjain vehető igénybe.

A mobilcég október 20-án Európában elsőként indította útjára az EDGE (Enhanced Data rate for GSM Evolution) szolgáltatást mobilhálózatán. A technológia a jelenleg elterjedt GPRS csomagkapcsolt adatátvitelnél gyorsabb, nagyjából egy ISDN-kapcsolatéval azonos letöltési sebességet biztosít. A Pannon GSM közleménye szerint az új adatátviteli szolgáltatás jelenleg Budapest néhány pontján,  a társaság együttműködő partnereinél - öt nagyvállalatnál és két felsőoktatási intézménynél - üzemel többek között az Infopark és a Westend City Center területén.

A vállalat partnerei a mobilcégtől, illetve a Nokiától kapott   Nokia 6220 típusú kézi készülékekkel használhatják a szolgáltatást, amely jelenleg a piacon elérhető egyetlen EDGE-képes mobilkészülék. A Pannon GSM visszajelzéseik nyomán dönt majd a technológia kereskedelmi bevezetéséről - olvasható a cég közleményében. A vállalat egyébként az ügyfelei igényei alapján kívánja bővíteni hálózatán az EDGE-lefedettséget, s reményei szerint a jövő évben nagy ütemű bővítést hajthat majd végre az újfajta adatátvitelhez kapcsolódóan.

A Pannon GSM és a Nokia idén május 14-én hajtotta végre Európa első nyilvános kísérleti EDGE-hívását, október elején pedig az ennél még gyorsabb letöltést biztosító 3G technológián alapuló teszthívást is végrehajtott, bár a mobilcég vezetése még nem tartja érettnek a hazai piacot ez utóbbi szolgáltatás bevezetésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK