HBone
A magyarországi akadémiai közösség nagy sebességű internetes hálózata. Az HBone szolgálja ki a felsőoktatást, kutatás-fejlesztést, könyvtárakat és közgyűjteményeket, egy átjárón keresztül a Miniszterelnöki Hivatalhoz kapcsolódó kormányzati szerveket, valamint számos egyéb közintézményt is. Jelenleg mintegy 600 intézmény kapcsolódik az HBone-ra.

Az NIIF a Sun szupergép mellett egy másik olyan rendszert is működtet, mely a szuperszámítógépekével összemérhető számítási teljesítmény nyújtására képes. Ez a közönséges asztali PC-k országos hálózatba rendezésével létrehozott úgynevezett ClusterGrid: a rendszert egyetemeken és könyvtárakban található "mezei" gépek alkotják, a projekt már mintegy 600 PC erejét próbálja együttesen hasznosítani. Érdekesség, hogy a rendszer csak éjjel működik: a ClusterGridet alkotó PC-k legtöbbje normál egyetemi géptermekben, informatikai laborokban található, így a nappali órákban az adott intézmény hallgatói, oktatói használják. A "fürt" este lép működésbe: ekkor másik üzemmódba váltva tudnak együttesen dolgozni egészen a reggeli órákig, amikor is a helyi felhasználók újra birtokba veszik a PC-ket.

A hasonló PC-s grideknél igen fontos a komponensek minősége. A rendszert irányító NIIF munkatársai ezért minél modernebb, újabb számítógépeket igyekeznek "beszervezni", a jelenlegi grid túlnyomó részét egy tavalyi oktatási minisztériumi pályázat során beszerzett, akkor vadonatújnak számító gépek alkotják. Stefán Péter, az NIIF projektvezetője szerint a rendszer nagy előnye könnyű bővíthetősége: az NIIF folyamatosan újabb és újabb laborokat kapcsol be a gridbe, a résztvevő gépek száma a tervek szerint év végéig eléri az ezret. A rendszer nemzetközi összehasonlításban is rendkívül jól működőnek és előremutatónak számít - teszi hozzá a szakember. A gépek a hazai akadémiai hálózaton, az HBone-on kapcsolódnak egymáshoz.

Forrás: [origo]
Gépterem az ELTE-n

A ClusterGrid egyik jelenlegi pillére az ELTE lágymányosi épületében működő 100 darab asztali számítógép. - A gépek a Lovarda nevet viselő hallgatói laboratóriumban működnek: a nappali órákban igen magas kihasználtsági fokkal működnek, legtöbbször igen nehéz helyet találni - magyarázza Benczúr András tanszékvezető. A "normál" üzemmódból aztán este tíz órakor vált át a rendszer "szuper" módba: a gépek ilyenkor automatikusan újraindulnak és a napközben használt Windows operációs rendszer helyett linuxos környezetben dolgoznak együtt.

Az NIIF számításai szerint a jelenlegi 600 gépes rendszer számítási teljesítménye - amennyiben minden gép egyszerre dolgozik - eléri a Sun szupergép kapacitását. Stefán Péter szerint a ClusterGridnek azonban megvannak a korlátjai: bizonyos típusú, például rendkívül nagy méretű adatokkal, mátrixokkal dolgozó műveleteket csak az egyedi szupergépen lehet elvégezni, emellett szakaszos erőforrás, hiszen csak éjszakánként állhat rendelkezésre.

Forrás: NIIF
HBone: a különböző színű vonalak a különböző sávszélességet jelzik

Máray úgy véli, a Victor Hugo utcában működő Sun-gép és a ClusterGrid rendszere igen jól kiegészíti egymást, ugyanis vannak feladatok, melyek egyedi szupergéppel, s vannak olyanok, melyek a grid használatával oldhatók meg optimálisabban.