Magyarország második legerősebb szuperszámítógépét időjárás-előrejelzések kiszámítására használják. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) II. kerületi központjában található konfiguráció 2002. februárjában kezdte meg működését. - A gépre szállítására kiírt tender során az IBM p690 Regatta fantázianevű szupergépe lett a befutó - foglalja össze röviden a szupergép indulásának körülményeit Löwinger Endre, az OMSZ osztályvezetője. Az IBM-gép startját megelőzően egyébként az előrejelzési feladatokat egy Silicon Graphics Origin 2000-es számítógép látta el, azonban az előrejelzés pontosságának növelésével, s a feladatok megnövekedett mennyiségével párhuzamosan a számítási kapacitást is bővíteni kellett.  A vételárról a az osztályvezető csak annyit árult el, hogy százmilliós nagyságrendűre tehető, a 2001-es indulást követően kiadott OMSZ közleményből pedig kiderül: a költség nagy részét költségvetési forrásból fedezték.

Forrás: [origo]

A rendszer naponta két alkalommal készít 48 órás - a meteorológiai szakzsargon szerint rövid távú - előrejelzést Európa közel teljes területére. A számítási modell az ország teljes területére négyzetrácsot vetít, 6,5x6,5 kilométeres osztásokkal, függőleges irányban 37 modellszinten - próbálja érzékeltetni a hatalmas mátrixot Kullmann László, az OMSZ munkatársa. A számítás kezdeténél minden rácspont rendelkezik bizonyos meteorológiai, fizikai jellemzőkkel - mint például légnyomás, hőmérséklet, szélirány, páratartalom -, s a modell ezekből számítja ki, alapvető fizikai törvényszerűségekre alapozva a várható változást. A szakember elmondása szerint egy-egy számítás körülbelül fél órát vesz igénybe, ekkor a szuperszámítógép igen magas számítási teljesítménnyel közel "csúcsra pörög". A gép "outputja" még távol áll az időjárás-előrejelzés végleges formájától: a számítás eredményeként megjelenő hatalmas mennyiségű bináris számtömegből aztán az utófeldolgozási munkálatok során készül el a grafikus megjelenési forma, melyből - ezen kívül más számítások eredményeiből - készíti el az előrejelző csoport az időjárás-előrejelzés azon formáját, amit például a televízióban is láthatunk. Az eredményeket több évre visszamenően archiválják az OMSZ-nél.

A "Földszimulátor"
Japánban működik a világ legerősebb számítógép-konfigurációja, a NEC által épített Earth Simulator. A rendszer összesen 5120 processzort és 10 terabájt, azaz 10 ezer gigabájt memóriát tartalmaz. Számítási teljesítménye 40 teraflop. A gép jelenleg is vezeti a Top500 Supercomputer listát. A gépet többek közt klimatikus változások modellezésére és szeizmológiai kutatásokra használják. A csúcsgép honlapja

A numerikus előrejelzési modellek futása közötti időszakban egyéb, főképpen különböző fejlesztési munkálatok és alapkutatások számítási feladataira használják fel a szuperkonfigurációt. Szintén ilyenkor kerülhet sor esetleges karbantartási műveletekre és javítási feladatok elvégzésére.

Az IBM p690 gépben 32 darab 1,3 gigaherzes Power4 processzor kapott helyet. A kezdeti 32 gigabájt memória ma már 64, a gép saját háttértára pedig 364 gigabájtról 750-re bővült.  A gép másodpercenként 166 gigaflopos számítási teljesítményre képes. - Jelenlegi kiépítésében a Regatta szupergép gyakorlatilag elérte bővíthetőségének korlátait, teljesítményének további növeléséhez egy másik, azonos típusú szuperszámítógéppel lehetne párba kötni, erre azonban jelenleg nincs igény - vázolja fel a hogyan tovább mikéntjét Löwinger, hozzátéve: a rendszer tervezett fejlesztései egyelőre a hosszú távú tervek között szerepelnek.