Az ellenzék bírálja a hírközlési törvényt

Az ellenzék szerint az elektronikus hírközlésről szóló törvényjavaslat nem alkalmas a valódi versenyhelyzet és az exportképes szolgáltatás megteremtésére; az informatikai államtitkár a szélessávú internet használatának könnyítését emelte ki a javaslat általános vitájában.

Szabó István (Fidesz) kedden a parlamentben elmondta: a jogszabálynak az olcsó szolgáltatás megteremtése mellett többek között a valódi versenyhelyzet és az exportképes szolgáltatás megteremtését kellene szolgálnia, a javaslat azonban mindezeknek nem tesz eleget. Úgy fogalmazott: egy új koncepció kidolgozása nem érdeke a régi szolgáltatóknak, és a jogalkotóknak sem. A szintén fideszes Szijjártó Péter azt kifogásolta: Csillag István gazdasági miniszter az elmúlt időszakban többször egymásnak ellentmondóan nyilatkozott arról, hogy melyik cég minősülne jelentős piaci szolgáltatónak, holott ennek eldöntése nem tartozik a hatáskörébe. Sági József (Fidesz) arról beszélt: a Hírközlési Felügyelet (HIF) Európában is egyedülállóan magas hatósági felügyeleti díjakkal terheli a szolgáltatókat.

Csepeli György, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium államtitkára elmondta: a jogszabály egyaránt szolgálja a verseny növekedését, valamint a szolgáltatások minőségének javulását, az informatikai fejlesztést. Hozzátette: a törvény célja ezen túl a szélessávú internet elterjesztése. Kijelentette: a HIF díjszabásainak csökkentését az előző kormányzat is kezdeményezhette volna. Az ülést vezető elnök az általános vitát lezárta.