Digitális vaku a HP fényképezőgépében

Digitális vaku javítja a felvételek minőségét Hewlett-Packard fényviszonyokhoz hozzászokni képes új fényképezőgépében, a 945-ösben. Az új funkció matematikai algoritmussal javít a kép fényviszonyain.

Érdekes funkcióval, "digitális vakuval" ellátva dobta nemrégiben piacra a Hewlett-Packard új digitális fényképezőgépét. A 945-ös jelű modell adaptív technológiája révén az elkészült felvétel különböző területeit intelligens algoritmussal optimalizálja. Leegyszerűsítve a dolog lényege, hogy a kép rosszul megvilágított részei már a felvétel készítésekor optimális fényviszonyokban jelennek meg, így a felhasználó megsprórolhatja az utólagos képkorrekciós munkálatokat. A digitális vaku elemzi a forrásképeket, és növeli a sötét, árnyékos, illetve a világos vagy túlexponált területek részletezettségét.

Kicsit részletesebben: a digitális vaku képfinomító technológiája a képet végigpásztázva azonosítja az árnyékok által elhomályosított, illetve a túl sok fény miatt elmosódottnak látszó részleteket. A funkció ezt követően egyenként végighalad az érintett területeken, és szükség szerint alkalmazza a megfelelő képfinomító algoritmusokat. Amikor az algoritmus potenciálisan árnyékos területet talál, az emberi látórendszer működésén alapuló, bonyolult modell segítségével meghatározza, milyen "helyi kontrasztfüggvény" lenne megfelelő az adott részletnél. Az algoritmus ezt követően a színek eltolása illetve a kép általános tónusegyensúlyának megváltoztatása nélkül módosítja az érintett képterületek helyi kontrasztját.

Forrás: [origo]A HP még augusztusban jelentette be első fényképezőgépét, az 5,3 megapixeles, nyolcszoros optikai zoomos 945-öst, melybe már integrálták a digitális vaku funkciót.

A digitális vaku használata egyszerű: alkalmazása a gép menüjében ki- és bekapcsolható, illetve bekapcsolt állapotban két erősségi fokozat között választhatunk. A készülék már Magyarországon is hozzáférhető.