Kínában burjánzanak az internetes vírusok

Kormányzati adatok szerint Kínában az internetre kötött számítógépek 85 százaléka szenvedett vírusfertőzést az idei évben. Ez többek közt az internet rendkívül gyors terjedésének tudható be - véli az ország vezetése.

A kínai közbiztonsági minisztérium az idei év nyarán készített felmérést az információtechnológiai veszélyekről. A két hónapos kutatás meglepő eredményre jutott: az ország hálózatra kötött gépeinek csupán elenyésző része az, mely idén képes volt elkerülni a vírusfertőzéseket - tudósít a BBC. A minisztérium szerint ezt az internethasználat gyors ütemű terjedése okozza, valamint az a tényként elkönyvelt jelenség, miszerint a legtöbb felhasználó nincs a sikeres védekezéshez szükséges ismeretek birtokában. A jelentés kommentárjából kiderül: az idei év egyik legnagyobb mértékben terjedő vírusa, a Sobig.f a kínai számítógépek egyharmadát tudta megfertőzni.

Kína ma az Egyesült Államok után a világ második legnépesebb online állama: az ázsiai országban az idei év nyarán már 68 millióan fértek rendszeresen a világhálóhoz. A China Internet Network Information Center (CNNIC) statisztikájából egyébként kiderül, hogy a kínai netező nem sokban különbözik külföldi társaitól: 39 százalékuk a 18-24 éves korosztályból kerül ki, 40 százalék nő és a netezők 60 százaléka egyedülálló fiatal.

KAPCSOLÓDÓ CIKK