Axelero: Kiugró évet zár a hazai internetpiac

Az idei év a hazai internet történetének eddigi legjobb éve volt: megugrott a szélessávon csatlakozók száma, és egyre több a háztartásokban a számítógép - véli az Axelero. A szolgáltató szerint a nethasználat további terjedésének nem az ár és az infrastruktúra, hanem elsősorban a tájékoztatás a kulcsa.

Az elmúlt egy esztendő a hazai internet történetének eddigi legjobb éve volt, mert több fontos területen - például a PC-penetráció és a "drága az internet" percepció terén - sikerült elmozdulni a holtpontról. Emellett kiemelkedő növekedés jellemezte a szélessávú internethasználatot is. Ezekhez nagyban hozzájárult, hogy a piaci szereplők mellett a kormányzat is intenzív szerepet vállalt a kedvező folyamatok elindításában - áll az Axelero közleményében. A vállalat szerint az internet jelenleg a fel nem ismert hasznosság stádiumában van, így a jövőbeli fejlődést alapvetően az fogja meghatározni, hogy az internet előnyeit, gyakorlati hasznát ismerő piaci szereplők mennyire hatékonyan tudják felhívni a világháló hasznára azoknak a potenciális internetezőknek a figyelmét, akiket az internetezéstől már csak egy lépés választ el. Ennek eléréséhez több hasznos tartalomra, inspiráló és pozitív kommunikációra, valamint megbízható piaci struktúrára van szükség.


Pozitív változások, megugró számok

Az internet elmúlt egy évét több döntő fontosságú területen is fejlődés jellemezte. Elsősorban nőtt az internetfelhasználók száma, így jelenleg már a lakosság 21,6%-a internetezik, és 11%-ra nőtt a háztartások internetpenetrációja. E növekedésnek a motorjai a Sulinet program és a kommunikáció erősítése voltak. A felhasználók számának növekedésén belül lendületet vett a szélessávú hozzáférések terjedése, amelynek eredményeként az összes előfizetésen belül a szélessávot használók aránya meghaladja a 19%-os nyugat-európai átlagot. Ez az arány az Axelero előfizetői körében még kedvezőbb, a 2002 végén regisztrált 14%-kal szemben jelenleg már 27%-os. A szélessávú internetpenetráció Magyarországon - amelynek nagyobb részét az ADSL teszi ki - 2002 végén az európai uniós átlag 26,5%-a volt, de a közös erőfeszítéseknek köszönhetően az Axelero becslései szerint már elérte a 2002 végi EU-átlag közel 50%-át. Az internetet szélessávon használók számáról szintén csak becslések vannak, az internetszolgáltató szerint ez meghaladja a félmilliót.

A szélessávú internet terjedése segítheti az internet nyújtotta lehetőségek széles körű kihasználására épülő minőségi internethasználat fejlődését is - vélekedik a cég. Míg egy átlagos internetező havonta csupán 6 órát tölt a világhálón, addig egy szélessávú felhasználó átlagosan 163-at. A széles sáv használata az internetes tartalmak fejlődését is elősegíti: míg az átlag csupán ügyeinek 9%-át intézi az interneten keresztül, addig a szélessávot használók körében ez az arány már 35%.

Jelentős előretörés tapasztalható az internet megítélésében is: a legnagyobb javulás az eszközhiány terén történt, 36-ról 20%-ra csökkent azok aránya, akik szerint a megfelelő eszközök hiánya hátráltatja az internet terjedését. Szintén igen kedvező a "drága az internet" vélemény változása, amely 15-ről 8%-ra esett.

Előző
  • 1
  • 2
Következő