Axelero: Kiugró évet zár a hazai internetpiac

Az Axelero szerint az internet terjedését korlátozó tényezők közül már közel sem az infrastruktúra hiánya vagy a magas ár szerepel az első helyen: 680 ezer háztartásban nincs infrastrukturális korlátja a belépésnek. A háztartások havi átlagos vezetékestelefon- (6800 forint), mobiltelefon- (közel 9000 forint) vagy kábeltévé- (2800 forint) költései mellett az internetre fordított 8700 forintos összeg közel sem kimagasló érték. Ezzel szemben az internethasználat terjedését elsősorban az fogja a jövőben befolyásolni, hogy sikerül-e megismertetni a potenciális felhasználókkal az internet nyújtotta előnyöket - többek között az információszerzés, a levelezés, a szórakozás, az ügyintézés, a munkavégzés terén - állítja az internetszolgáltató.

A jövőben tehát a "nincs szükségem az internetre" és "az internet érdektelen" percepciók kezelése lesz a szolgáltatók és állam legfőbb feladata. Ehhez egyrészt arra van szükség, hogy a közvélekedést alakító hírek ne hátráltassák, hanem segítsék ezt a folyamatot: sajnálatos, hogy 2002-2003-ban a magyar sajtóban az internettel kapcsolatban megjelent cikkek több mint 60% negatív tartalmú volt, és további plusz 10% a pozitív tartalom ellenére negatív címmel vonta magára a figyelmet. Az Axelero szerint fontos ennek a folyamatnak a megfordítása.

Másrészt olyan új és vonzó - állami és a privát szektorból származó - tartalmak létrehozása szükséges, amely önmagában is alkalmas az új felhasználók vonzására. Szükség van emellett - az iparág belügyeinek kiteregetése nélkül - olyan összehangolt pozitív kommunikációra, amely a közös internetélményre építve vonz új felhasználókat. Közleménye szerint az Axelero jelentős energiákat fordít a vonzó tartalmak biztosítására, amelyet többek között az [origo] folyamatosan növekvő népszerűsége is mutat: ez év őszén minden idők legnagyobb látogatottságát produkálta a portál a hazai internet történetében, elérve a napi közel 877 ezer látogatást.

(Az [origo] kiadója az Axelero Internet Rt.)

Előző
  • 1
  • 2
Következő