Csúcsmobil Vodafone-módra

Kipróbáltuk a legújabb Vodafone Live-os kamerás mobilt, a Sharp GX20-ast: a készülék erőssége a kiváló minőségű kijelző, a számos vicces képfunkció és a videoklipek felvételének lehetősége.

A legelső Live-os készülék utódja a Vodafone kínálatában nyár végén megjelent Sharp GX20-as modell. Az új felső árkategóriás készülék az év elején piacra dobott GX10-es jócskán felturbózott változata. A 100 gramm tömegű, ezüstszínű GX20-as modell külsőre nagyban emlékeztet elődjére, azonban attól eltérően külső kijelzője is színes. A külső LCD az önarcképek készítését teszi egyszerűbbé, de olyan alapvető információkat is leolvashatunk róla, mint a pontos idő, vagy a térerő, a hívó fél, vagy az akku töltöttsége.

Paraméterek és alapfunkciók

Forrás: [origo]Az új Sharp kézi készülék japán módra kettéhajtható kivitelben készül, ennek egyik felén a billentyűzet, a másikon pedig a nagyméretű kijelző található. A kidolgozás minőségére nem lehet panasz, a telefon nem recseg-ropog, és a gombjai is kézre esnek. A GX20-as 240x320 pixel felbontású, 65 ezer színárnyalat megjelenítésére képes CGS LCD megjelenítővel rendelkezik, amely révén  tapasztalataink szerint képminőségét tekintve kenterben veri az azonos kategóriájú versenytársakat, s még a nagyméretű kijelzővel szerelt okostelefonokkal is képes versenyre kelni.

A tűéles, részletgazdag képmegjelenítést lehetővé tevő LCD-n a mobil menüje teljesen grafikus, s vörös-fehér színeivel a Vodafone Live-hoz illeszkedik. A Live egyébként a Vodafone adatalapú szolgáltatásainak gyűjtőneve, keretében a mobilcég többek között mobilinternetes tartalmakat, letölthető játékokat, csengőhangokat árusít. A háromsávos készülék telefonkönyvében 500 telefonszámot raktározhatunk, ezen felül pedig összesen 2 megabájt memória áll rendelkezésre játékok, hangok, képek és videoklippek tárolására. A telefonban a szokásos naptár és ébreszőtóra mellett hangjegyzetek rögzítését lehetővé tevő funkció is megtalálható. A GX20-as támogatja a multimédiás üzenetküldést, így képet, hangot vagy rövidebb videofelvételt tartalmazó üzeneteket is lehet vele fogadni vagy továbbítani.

Fotózás és képszerkesztés

Forrás: [origo]A Sharp GX20-as multimédiás szolgáltatásai terén bármelyik mostanság piacon lévő kézi készülék méltó versenytársa lehet: digitális fotók mellett rövidebb videoklipek rögzítésére is képes . A már említett nagyfelbontású kijelzőnek köszönhetően a felvételek minden részlete kivehető - ami az GX20-hoz hasonlóan kompakt méretű mobilok esetében unikumnak számít. A Sharp GX20-assal 640x480, 320x240 és 160x120 pixel felbontású, JPEG formátumú fotókat lehet készíteni, s az alkalmazott tömörítés mértéke két fokozatban állítható. A fényképezés terén a készülék számos extra szolgáltatást kínál: három fokozatban állítható digitális zoomot, a lencse előtt lévő kapcsolóval pedig makró módba válthatunk, ekkor közeli tárgyakról is éles fotókat tudunk készíteni. Önarcképek készítésekor a külső kijelzőn láthatjuk magunkat, melyre a * billentyű lenyomásával válthatunk át.

Az apró lencse mellett egy hétszínű világítódiódát találhatunk, amely gyakorlatilag a vaku szerepét tölti be, s jól használható rosszabb fényviszonyok közötti fényképezéskor. A LED többek között lila, piros és zöld színben is tud világítani, így mulatságos felvételeket készíthetünk vele önmagunkról vagy ismerőseinkről. A képüzeneteket még viccesebbé tehetjük a telefon képszerkesztőjével: ezzel többek között elforgathatjuk a képeket, vagy akár különböző effekteket - olajfestmény, csillogás, hullámok, stb. - is húzhatunk a fotókra, továbbá kereteket rakhatunk rájuk, illetve néhány apró grafikai elemmel - például szívecskék, bajusz, sebtapasz -egészíthetjük ki őket.

Videoüzenetek küldése

A Sharp GX20-as kategóriájában elsőként biztosítja rövidebb, hangot is tartalmazó videoklippek rögzítésének lehetőségét - korábban ez a nagyobb méretű okostelefonok (például a Nokia 3650 vagy a Sony Ericsson P800) kiváltsága volt. A Live-mobillal kisfelbontású 15 másodperc hosszúságú, durván 100 kilobájt nagyságú videoanyagokat rögzíthetünk, s menthetünk el a memóriába 3gp formátumban. Ezt a videorögzítést támogató mobiltelefonok alapból meg tudják jeleníteni, ha azonban e-mailcímre továbbítjuk ezeket, a címzettnek a lejátszáshoz szüksége lesz egy Real Playerre vagy a Nokia Multimedia Player alkalmazásra. A 2 megabájtos memóriában egyszerre körülbelül 25-30 darab VGA-felbontású kép, 2-4 video, valamint 5 játék és csengőhangok tárolható egyszerre. Negatívum, hogy bár a készülék rendelkezik infravörös porttal, ezen keresztül nem tudjuk a PC-re másolni a telefonmemóriában lévő fotókat és videókat, a Vodafone tájékoztatása szerint azonban az opcionálisan megvásárolható adatkábellel mindez elvégezhető.

A Vodafone hálózatán keresztül tapasztalataink szerint egyébként egy nagyméretű fájt tartalmazó képüzenet elküldése durván fél percet vesz igénybe, míg egy videofájlt átlagosan 1-2 perc alatt sikerült elküldeni a telefonról.

Csengések és játékok

Forrás: [origo]A Sharp GX20-as kétféle típusú csengőhangot lehet letölteni: többszólamú MIDI csengőhangokat, illetve a Live-on megvásárolható ún. Real Music formátumú zenéket, amelyek az eredeti számok digitalizált változatai. Mind a polifónikus, mint a digitalizált csengések elég szépen szólnak, ez vélhetően a hátlapon elhelyezett nagyméretű hangszórónak köszönhető. A készülék emellett LED-jének villogtatásával vagy rezgéssel is képes jelezni  a beérkező hívásokat és üzeneteket.

A Live-on Java (J2ME) nyelven íródott alkalmazásokat is megvásárolhat és letölthet telefonjára a felhasználó. Az általunk próbált alkalmazások javarészt régi játéktermi játékok átiratai voltak, s úgy tűnt, valamilyen emuláción keresztül futnak a telefonon, de minőségükre nem lehet panasz.

Használati idő

720 mAh kapacitású lítium-ion akkumulátoráról a Sharp GX20-as - átlagos beszéd, wap és fényképező-használat mellett - tapasztalataink szerint durván 2-3 napos készenlétet tud biztosítani. Az akkumulátor teljes töltése 1-2 óra alatt végbemegy, s a mellékelt hálózati adaptert kis mérete révén könnyen magával viheti a tulajdonos.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK