Szuper DVD-formátumot fejleszt Kína

A jelenlegi DVD-k minőségét ötször múlja felül a Kínában fejlesztett új formátumú korong - állítja egy társaság. A projekt célja a külföldi technológiáktól való függésen lazítani.

Az új formátumú DVD teljes műszaki leírásának közzétételét novemberre tervezi a fejlesztő Beijing E-World Technology - adta hírül a brit ZDNet magazin. Az EVD (Enhanced Versatile Disc) névre keresztelt formátum technikai információi - így például kapacitásának ismérvei - egyelőre nem publikusak, a kínai társaság mindössze annyit árult el: a korongokon minden eddiginél jobb minőségben tárolhatók filmek. - A jelenleg használatos korongokhoz képest akár ötszörös is lehet a minőségugrás - teszik hozzá. Az EVD formátum nem kompatibilis egyik jelenleg elterjedt DVD-szabvánnyal sem, így olvasásához saját (EVD-) lejátszóra lesz szükség. A több kínai kormányzati szervet és céget tömörítő társaság tervei szerint ezek a készülékek 240 dollár körüli áron lesznek hozzáférhetőek. Az EVD-projekt 1999-ben startolt, az E-World szerint a tömegtermelésre és kereskedelmi bevezetésre legkésőbb három éven belül sor kerülhet.

Az új szabvány kifejlesztése szervesen illeszkedik azon kínai törekvések sorába, melyekkel az ázsiai ország "a külföldi technológiáktól való függésen" kíván lazítani. Ilyen például az a projekt, melynek során Kína - Japánnal és Dél-Koreával összefogva - egy olyan, Linux-alapú operációs kíván kifejleszteni, mely nemzetgazdasági szinten is konkurenciát jelenthet a ma domináns Windowsnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK