Uniós távközlési konferencia Budapesten

Az Európai Unió hírközlési szabályozásával, valamint a szabályozás magyarországi hatásaival kapcsolatban tartott  konferenciát  az Európai Távközlési Versenyszövetség (ECTA) október 22-én Budapesten.

A előadásokon résztvevő közel harminc hazai és külföldi szakember szerint a verseny kiteljesedéséhez nélkülözhetetlen az információ- és tapasztalatcsere. A konferencián Szántó Tibor, az Európai Bizottság Információs Társadalom Főigazgatóságának magyarországi tisztviselője az új európai uniós keretszabályozásról beszélt. Őt követően Szathmári Géza, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE) elnöke a rövidesen hatályba lépő elektronikus hírközlési törvénnyel kapcsolatban fejtette ki az alternatív társaságok véleményét. Az új magyar szabályozás várhatóan problémás területei között említette az új hatóság felállítását, a jelentős piaci erejű szolgáltatókkal kapcsolatos speciális szabályokat, az egyetemes szolgáltatás finanszírozását, az összekapcsolási díjakat, továbbá a kis- és nagykereskedelmi árszabályozást. Mindezeket figyelembe véve az ATSZE tagjai úgy látják, hogy Magyarországon a liberalizációs folyamat kiteljesedéséhez még körülbelül egy évre van szükség.

Az Európai Távközlési Versenyszövetség (ECTA, European Competitive Telecommunications Association) Európa alternatív távközlési szolgáltatóinak vezető szakmai szervezete. A piaci versenyt támogató szövetség céljai között szerepel a  távközlési liberalizáció támogatása és elősegítése, a távközlési piac szereplőinek képviselete a törvényhozói és felügyeleti szervek felé, valamint új távközlési szereplők piacra lépésének segítése az Európai Unióban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK