Webező mobil a Nokiától

Mobile Internet Conference nevű franciaországi rendezvényén a Nokia egy sor új mobiltelefont mutatott be, többek között a fura külsejű, érintőkijelzővel szerelt, webböngészésre alkalmas 7700 jelű EDGE-készüléket.

Forrás: [origo]A finn gyártó konferenciáján egy tucat új mobil készüléket és kiegészítőt mutatott be: az újdonságok között többek között 6 új telefon és vezeték nélküli csatolók találhatók. A Nokia 610 car kit névre hallgató modellt kifejezetten autókban történő használatra szánják, ennek megfelelően különálló kijelzőből és irányítópanelből áll, melyek vezeték nélkül kommunikálnak egymással. Ezzel szemben a 6230-jelű modell egy hagyományos háromsávos kézi készülék, amely 65 ezer színű TFT kijelzővel és integrált digitális fényképezővel, MP3-játszóval és FM-rádióval rendelkezik. A mobil a GPRS mellett támogatja a gyorsabb adatátvitelt biztosító EDGE szabványt is, memóriáját pedig MMC kártyákkal lehet bővíteni. A 6230 xHTML böngészővel rendelkezik, képes videoklippek rögzítésére és streaming módban történő lejátszására is, továbbá támogatja a Bluetooth vezeték nélküli adatkapcsolatot is.

A kihajtható QWERTY billentyűzettel szerelt 6800 modell utódja lesz a 6810-es jelű új mobil, amelynek fő újdonsága elődjéhez képest az EDGE adatáviteli szabvány támogatása. Hasonló funkciókat, plusz egy beépített digitális fényképezőt is kínál a szintén most bejelentett Nokia 6820 mobiltelefon.

Európában elsőként dob piacra a Nokia széthajtható kivitelben készülő mobiltelefont a 7200 típusszámú változat személyében. A 115 gramm tömegű, kisméretű készülék 65 ezer színárnyalat megjelenítésére alkalmas TFT kijelzővel bír, beépített fényképezőjével pedig 640x480 pixel felbontású fotókat, valamint 3gp formátumú videoklippeket rögzíthet majd a felhasználó. Az előbb említett mobilokhoz hasonlóan a 7200 is támogatja a GPRS és az EDGE adatátvitelt, böngészője pedig xHTML oldalakat is képes megjeleníteni, valamint beépített FM-rádióval is felszerelik.

Forrás: [origo]Az új készülékek közül a Nokia 7700 modell rendelkezik a legsajátosabb kinézettel: a félkör formájú, meglehetősen nehéz - 183 gramm tömegű - telefon nagy méretű és felbontású (640x320 pixeles) érintőképernyővel rendelkezik. Az EDGE és GPRS szabványokkal kompatibilis készülék Opera webböngészővel, e-mail klienssel, MP3-lejátszóval, valamint Word, Excel és Powerpoint dokumentumok megjelenítésére alkalmas szoftverrel lesz megvásárolható. A 7700 emellett integrált rádióval és fényképezővel is rendelkezik, 25 megabájtos belső memóriáját pedig MMC kártyákkal lehet bővíteni, s támogatja a Bluetooth szabványt is. A kedden bejelentett telefonok mindegyike - az autós mobilt leszámítva - képes Java programok futtatására, megjelenésük 2004 első és második negyedévében várható.

KAPCSOLÓDÓ CIKK