Brüsszel a Microsoft partnereinél vizsgálódik

Az Európai Bizottság csütörtökön szűkszavú közleményben erősítette meg, hogy egy sor információtechnológiai és szórakoztató elektronikai vállalatnál érdeklődik a Microsoft licencpolitikája iránt.

A bejelentés szerint az érintett cégektől levélben kértek tájékoztatást arról, milyen feltételekkel bocsátja rendelkezésükre az amerikai szoftvergyártó óriásvállalat termékeinek használati jogát. - Ilyen levelek elküldése bevett gyakorlat, és nem jelenti azt, hogy a bizottság bármilyen következtetéseket levont volna a szóban forgó licencelési feltételeknek a versenypolitikai szabályok szerint értékelését illetően - áll a közleményben. A tájékoztatás szerint a bizottság nem lépett érintkezésbe a Microsofttal ez ügyben, mert a ténymegállapító folyamat még nagyon korai szakaszában tart. Emiatt a levelek tartalmát is bizalmasan kezeli, s egyelőre semmilyen további információt nem kíván közölni róluk.

A bizottság a Financial Times csütörtökön közölt egyik jelentésére reagált. A brit gazdasági napilap szerint Brüsszel új frontot nyitott a redmondi székhelyű óriásvállalattal vívott jogi csatáiban. Azt gyanítja ugyanis, hogy a Microsoftnak a hardvergyártókkal szemben alkalmazott licencpolitikája méltánytalan és versenykorlátozó. A lap úgy tudja, hogy a bizottság 20 vállalatnak küldött érdeklődő leveleket, köztük az IBM-nek, a Hitachinak és a Toshibának. Gyanúi szerint a Microsoft velük kötött szerződései olyan feltételeket tartalmaznak, amelyek korlátozzák az érintett vállalatokat abban, hogy érvényesíthessék saját szoftverszabadalmaikat.
   
Brüsszeli illetékesek szerint ilyen aggodalmakat maguk a hardvergyártók fogalmaztak meg, s a bizottság ennek alapján döntött a levelek elküldéséről. Az uniós versenyhatóságok már jelenleg is folytatnak két vizsgálatot a Microsoft ellen. Az egyik azon a gyanún alapul, hogy a vállalat a személyi számítógépeken használt operációs rendszerek piacán szerzett uralkodó pozícióját a versenyszabályokba ütköző módszerekkel akarja kiterjeszteni az alacsonyabb teljesítményű szerverekére. A másik azzal kapcsolatos, hogy a cég beépítette operációs rendszereibe Media Player nevű szoftverét, amely hang- és videofájlok letöltés nélküli hallgatására, illetve nézésére szolgál.

KAPCSOLÓDÓ CIKK