Két év után újraindult a Napster

2003.10.30. 14:20

Szerdán megkezdte működését a legendás fájlcserélővel csupán nevében azonos szolgáltatás, mivel a Napster 2.0 elődjétől eltérően egy internetes zenebolttá változott át.

Október 29-én kezdte meg hivatalosan működését a Napster 2.0 márkanevet viselő internetes zenebolt. Mint ismeretes, a 1999-ben indult Napstert egy 19 éves amerikai egyetemista alkotta meg, s ez volt az első online fájcserélő hálózat, melynek használói ingyenesen tölthettek le zeneszámokat számítógépeikre. Bár a fájlcserélő nagy népszerűségre tett szert, 2001-ben működése beszüntetésére kényszerült, miután szerzői jogsértés miatt a hanglemezipar több pert is indított ellene. A Napster 2002 nyarán csődeljárást kért maga ellen, s a márkanevet az elsősorban multimédiás szoftvereiről ismert Roxio cég vásárolta meg.

Az elődjével azonos webcímen elérhető Napster 2.0 legális zeneszolgáltatás, amelynek használói a letölthető zenefájlokon kívül online rádióadások hallgatására is előfizethetnek. A honlapon nem túl sok információ lelhető fel, azonban innen lehet letölteni a Napster használatához szükséges kliensprogramot, amely Windows operációs rendszer alá érhető el. A szoftvert bárki telepítheti PC-jére, azonban zenevásárlásra csak az amerikai felhasználóknak van módja, ráadásul a BBC online kiadásának értesülései szerint a Roxio nem is tervezi a Napster bevezetését az európai piacokra. Az 500 ezer darabos zenei katalógussal rendelkező új Napsteren egy zeneszám letöltése 99 centbe kerül - hasonlóan az Apple korábban beindított zeneboltjához- , egy album ára pedig 9,95 dollár, s ugyanennyit kell fizetni havonta a szolgáltatás keretében elérhető internetrádiók hallgatásáért is. Novembertől amerikai boltokban 14,85 dollárba kerülő prepaid kártyákat is árusítanak majd, melyek 15 darab zeneszám letöltését teszi lehetővé a hitelkártyával nem rendelkező felhasználók számára is.

KAPCSOLÓDÓ CIKK