Tiger Woods PGA Tour 2004

Míg Tiger Woods a golf, úgy az EA Sports a számítógépes játékok királya. Ha e két koronás fő találkozik, nem is kerekedhet más ki, mint egy remek golfprogram.

Képek


Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

A játék fejlesztése során nem egyszer olvashattunk olyan jelzőket, hogy utolérhetetlen, mindent felülmúló, és hasonlók. Nos, úgy tűnik nem tűntek túlzónak ezek a dicséretek, hiszen a játék tényleg fantasztikusra sikeredett. Ugyan nem annyira aprólékos, mint a nagy vetélytárs Links sorozat, viszont annyira magával ragadóan lendületes és szép, hogy egyértelműen felülmúlja elsőszámú vetélytársát.

A játékban összesen tizennyolc pályán tehetjük próbára golftudásunkat. A sportot a televízióban nyomon követőknek bizonyára ismerősen csengenek a Bay Hill Club & Lodge, Colonial Country Club, Pebble Beach Golf Links, Poppy Hills Golf Course, Prince Course at Princeville nevek, melyeken most is ütögethetjük a labdát. Ha azonban valami extrémre vágyunk, a fejlesztők megspékelték a játékot egy általuk kiagyalt gyeppel, mely az Amazonas menti dzsungelekben terül el.

Vessünk egy pillantást a pályák után a játékosokra, akik képviselni fognak bennünket a gyepen. Választhatunk egyet a tizennyolc híresség közül, kik között olyan nagyságok kaptak helyet, mint Vijay Singh, John Daly, vagy természetesen maga Tiger Woods, de akár saját játékost is kreálhatunk, méghozzá igencsak részletesen. A részletesség ezúttal nemcsak a golfozó képességeire, hanem megjelenésére is vonatkozik, mivel az arcszőrzete színétől az álla vastagságán át a pocakja méretéig szinte minden egyes porcikáját kedvünkre szabhatjuk.

Ami a kezelést, vagyis a labda elütését illeti, lehetőségünk van a hagyományos, kattintgatós módszert választani, a 2004-es részben már helyet kapott a TrueSwing technológia, melyben tényleg nekünk kell a labdát elütni. Na nem kell megijedni, a programhoz nem kell vásárolni egy mozgásérzékelős, ezerdolláros golfütőt, mivel ezen eszközt jelen esetben az egér testesíti meg. Mind az ütő irányát, mind az ütés erősségét az egér mozgatásával, vagyis utóbbi esetben inkább megrántásával határozhatjuk meg. Kétségtelen, hogy sokak számára talán idegen ez a fajta irányítás, de idővel könnyen rá lehet érezni a mikéntjére és hogyanára.

A programban többféle játékmód közül választhatunk az egyszerű gyakorlástól az egyedi versenyeken át egészen az általunk meghatározott szabályok szerint zajló versenysorozatokig, de az igazi poén a karrier mód, mely az EA-hoz méltó részletességgel tárul elénk. Ebben egy tehetséges, de még kezdő golfozó bőrébe bújva próbálhatunk meg minél messzebb eljutni a világhír felé vezető úton. Ezen az úton nemcsak a hagyományos, tizennyolc lukas golfmeccseken vehetünk részt, hanem olyan partikra is kihívhatnak az egyes klubok menői, mint a kilenclyukas meccs, vagy a long-drive competition, melyben az győz, aki messzebb üti a labdát.

A Tiger Woods 2004-et elnézve azt a legnehezebb eldöntenünk, hogy a golfozók szebbek-e, vagy a környezet ábrázolás sikerült jobbra. Ami a játékosokat illeti, egyrészt minden hírességre rá lehet ismerni a részletes arckidolgozásnak köszönhetően, másrészt hihetetlen életszerűséggel mozognak. Kétségtelen, hogy egy golfjátékos mozgását könnyebb lemodellezni, mint mondjuk egy jégkorongozóét, de ez akkor is remekül sikerült.

A környezetet illetően a pályákon a zászlókat lengeti a szél, a nap a legimpozánsabb, a Morrowindet idéző lens-flare hatást bemutatva vándorol az égen, narancsra, vörösre és barnára festve az alkonyi golfpályát. Ki kell emelnünk a kameramozgást is - a kamera folyamatosan követi a labdát amint az keresztülszáll fákon és bokrokon, a jól sikerült ütéseket pedig azon nyomban megnézhetjük még egyszer.

A hanghatások és a zene nem emelkednek ki annyira, mint a grafika, vagy a játékmenet, de egy golfprogram esetében egyértelműen nem ez a leghangsúlyosabb terület. Ennek ellenére a Tiger Woods sorozat legújabb része minden kétséget kizáróan a legjobb golfjáték, ami eddig napvilágra került, és nagyon feladta a leckét a későbbi próbálkozóknak, hogyha felül akarják múlni az EA játékát.

Rendszerkövetelmény:

RAM 128 Mbyte RAM
HDD 1.6 GB
VGA 16 MB VRAM
DirectX verzió Directx 9


Előző
  • 1
  • 2
Következő