Az ellenzék újra bírálja a hírközlési törvényt

Ellenzéki képviselők módosítanák az elektronikus hírközlésről szóló törvényjavaslatot. A tervezet részletes vitáját kedden tartották a parlamentben.

Pettkó András (MDF) arra hívta fel a figyelmet: vannak olyan térségek, ahol a vezetékestelefon-szolgáltató költségeinek mérséklése miatt nem építi ki a hálózatot, hanem mobil rendszert használ. A képviselő úgy vélte: a hálózat jó minőségét mindenki számára lehetővé kellene tenni a jogszabályban. Fontosnak tartotta, hogy a területet szabályozó hírközlési tanács minden érintett bevonásával alakítsa ki döntéseit, és azokat részletesen indokolja. A szabályozás alapelveit szavai szerint úgy kell kialakítani, hogy az megfeleljen a az uniós elvárásoknak és a hazai sajátosságoknak egyaránt.

Molnár Gyula szocialista képviselő hangsúlyozta: eddig a távközlési szolgáltatóknak igen magas összeget kellett befizetniük a Hírközlési Felügyeletnek, a hatóság bevétele az európai országokhoz képest is kiemelkedően magas volt. A változtatásnak megfelelően ezentúl azt veszik alapul, hogy a hatóságnak mekkora forrásra van szüksége a működéshez. Azt mondta: a hírközlési tanács tagjai függetlenségének biztosítására alkalmazható lenne a visszahívás intézménye.
  
Erdész Zoltán (Fidesz) azt emelte ki: a hírközlési tanács fontos feladata lesz a hálózathoz való hozzáférés biztosítása, valamint az elektronikus hírközlési piac meghatározása. Úgy vélte: a hatóság működésének rendezésekor a jogszabály az uniós elvárásoknak eleget tesz, a nemzeti sajátosságokat azonban figyelmen kívül hagyja. Közölte: a Fidesz kezdeményezi, hogy a tanács hét tagjának megválasztásakor szigorúbb szakmai és etikai elvek érvényesüljenek. Szijjártó Péter (Fidesz) azt mondta: a mobilszolgáltatás "alulszabályozott", ezért az most is nem kívánatos kísérő jelenségekkel társul. A képviselő hiányolta a javaslatból a virtuális mobilszolgáltatás kérdéseit rendező fejezeteket. Azt mondta: ha a törvényt változatlan formában fogadja el a Ház, akkor pártja 2004. május 2-án, az uniós csatlakozás után a brüsszeli bizottsághoz fordul, hogy megtudja, a törvény mobilszolgáltatókra vonatkozó része megfelel-e az uniós irányelveknek.
  
Az ülésen elnöklő Mandur László a részletes vitát lezárta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK