Kína a Linuxot támogatja

A kínai kormány azt tervezi, hogy pénzügyi támogatással áll azok mögé Linux-alapú számítógépes rendszerek mögé, amelyek képesek versenyre kelni a Microsoft Windows-alapú fejlesztésekkel.

"Kína a hazai szoftveripart a szabad forráskóddal rendelkező Linux köré építené" - mondta a jelentős hatalommal rendelkező információipari minisztérium miniszter-helyettese. "A Linux lehetőséget ad számunkra arra, hogy áttörést hajtsunk végre a szoftverfejlesztésben, de a piac nem fejlődhet kellő gyorsasággal kormányzati támogatás nélkül" - idézi szavait a minisztérium weboldala. A tervezett kormányzati befektetés nagyságrendjével kapcsolatban azonban nem közölt részleteket.

Kína információtechnológiai piaca évente 20 százalékkal nő; a szoftvereladások értéke 2005-ben várhatóan eléri a 30,5 milliárd dollárt - áll az IDC jelentésében. A kínai számítástechnikai iparban meghatározó szereppel rendelkezik többek között a Microsoft, az Oracle, és az IBM is. Japán, Kína és Dél-Korea szeptemberben arról kötött megállapodást, hogy együttműködnek egy olyan új számítógépes operációs rendszer kialakításában, amely alternatívát jelenthet a Windowszal szemben. Japán lapértesülések szerint nagy valószínűséggel egy nyílt forráskódú rendszert alkotnának - olyat, amilyen a Linux.

Kínai kormányzati tisztségviselők korábban arról nyilatkoztak, hogy előnyben részesítenék a nyílt forráskóddal rendelkező szoftvereket, mert segítségükkel jobban védhetőek az érzékeny állami információk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK